Menopoz, hormonal değişiklikler nedeniyle kadınların regl dönemlerinin sonlandığı zamandır.

Genelde 40’lı yaşların sonlarında veya 50’li yaşların başında meydana gelebilir fakat bu durumla daha erken de karşılaşabilirsiniz.

Peki, menopoz sırasında neler gerçekleşir?

Menopoz, yaşın ilerlemesiyle başınıza gelen doğal ve normal bir süreçtir. Menopoz genellikle 45 ile 55 yaşları arasında gerçekleşir ve 51 en yaygın yaştır.

Menopoz, yumurtalıklarınız östrojen üretmeyi bıraktığında ve progesteron gibi diğer üreme hormonlarını üretmeyi yavaşlattığında başlar. Bu hormonlar olmadan, regl olamazsınız ve hamile kalamazsınız.

45-55 yaş arasındaysanız ve bir yıldır adet görmediyseniz, hamile değilseniz ve ciddi bir hastalığınız yoksa menopoza girmiş olabilirsiniz.

Yaşlanma nedeniyle herkes menopoza girmez. Bazen diğer sağlık sorunları menopozu başlatır. Bazı tıbbi tedaviler de menopozun erken ya da aniden meydana gelmesine neden olabilir.

Doktorunuz menopoza girip girmediğinizi anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca menopoz semptomlarını yönetmenize de destek olabilir.

En yaygın menopoz belirtileri nelerdir?

Menopozun birçok belirtisi olabilir. Bazı yaygın menopoz belirtileri ise aşağıdaki gibidir:

Düzensiz dönemler: Dönemlerin kısalması, uzaması, ağırlaşması, hafiflemesi. Sıcak basması: Sıcak basması, yüzünüze ve vücudunuza akan ani, bazen yoğun bir ısı hissidir. Sıcak basmaları gerçekten rahatsız edici olabilir, ancak genellikle sadece birkaç dakika sürer. Günde birkaç kez, haftada birkaç kez veya ayda birkaç kez olabilirler.

Gece terlemeleri: Gecenin ortasında sizi uyandıran sıcak basmaları.

Uyku sorunları: Uykusuzluğunuz olabilir – uykuya dalmakta veya uykuda kalmakta zorluk çekebilirsiniz. Ayrıca eskisinden çok daha erken uyanmaya başlayabilirsiniz.

İdrar veya mesane enfeksiyonları: Daha sık idrara çıkmanız veya daha sık idrar yolu veya mesane enfeksiyonu geçirebilirsiniz.

Ruh hali değişiklikleri: Hormon değişiklikleri endişeli, sinirli ve yorgun hissetmenize neden olabilir.

Daha zayıf kemikler: Menopoz sırasında kemikleriniz muhtemelen zayıflayacaktır. Gerçekten kötüyse, menopozdan sonra osteoporoza (kemik erimesi) yol açabilir. Bol miktarda kalsiyum ve D vitamini almak ve haftanın çoğu günü en az 30 dakika egzersiz yapmak kemik sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.

Bazı kadınlar 10-12 yıla kadar uzun ve zor bir perimenopoza sahip olabilir. Ancak çoğu kişi, yaygın menopoz semptomlarının (ruh hali değişiklikleri ve sıcak basması gibi) geçici olduğunu ve yalnızca 3-5 yıl sürdüğünü bilir.
Birkaç yaygın menopoz semptomu menopoz bittiğinde devam edebilir veya daha da kötüleşebilir. Sizi rahatsız eden semptomlarınız varsa doktorunuza danışabilir ve gerekli tedaviyi başlatabilirsiniz.

Mindfulness Faydaları Nelerdir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.