Kreatin, et ve balık gibi yiyeceklerde doğal olarak bulunan insan vücudunda da da küçük miktarlarda (1-2 g) üretilebilen bir bileşiktir. Protein tüketildikten sonra vücut, böbrek ve karaciğer yoluyla kendi kreatinini üretir. Kaslar daha sonra kreatini, kreatin fosfata dönüştürür. Bu madde de vücudun egzersiz için kullandığı adenozin trifosfata (ATC) dönüştürülür. Yüksek yoğunluklu çalışan kasları güçlendirmek üzere kas hücrelerde depolanır (toplam kreatinin yaklaşık yüzde 95’i iskelet kasında depolanmaktadır).

Kreatin vücutta doğal olarak glisin, arginin ve metiyonin adı verilen üç aminoasit tarafından üretilir. Takviye ürünler, kreatini daha verimli hale getirebilir. Ancak kreatin takviyesi, tüketilen proteini tamamlayıcı niteliktedir; protein yerine geçmez. Çünkü kreatin ve protein egzersizlerde farklı şekillerde işlev görür. Kreatin, kaslara daha fazla güç sağlar; protein ise, kas onarımı yapar. Kreatin, vücudun hızla enerji üretme yeteneğini artırır. Vücutta doğal olarak bulunur ve kasları besler. Bu sebeple spor performansını artırmak için takviye olarak kreatin alınabilir.

Kreatinin Nedir? Kreatinin Normal Değeri Nedir? Yüksekliği Neyi İfade Eder?Kreatinin Normal Değeri Nedir?

Kreatinin olması gereken normal değeri ya da kandaki olması gereken normal seviyesi, yetişkin erkeklerde desilitre (dL) başına yaklaşık 0.6 ila 1.2 mg yetişkin kadınlarda da desilitre başına 0.5 ila 1.1 mg’dır (Gramın binde biri mg onda biri de dl olarak ifade edilir). Tek böbreği olan bir kişinin normal seviyesi yaklaşık 1.8 veya 1.9 mg olabilir. Bebeklerde 2.0 mg veya daha fazlası; yetişkinlerde 5.0 mg veya daha fazlasına ulaşan kreatinin seviyeleri ciddi böbrek rahatsızlıklarını ifade eder. Bu durumda kandaki atıkları gidermek için diyaliz uygulanır.

Kreatinin Yüksekliği Neyi İfade Eder?

Kreatin oranı, kas faaliyetleri sonucu ortaya çıkar. Bu oran, kasların aktivitesinden ve kas kitlesinden etkilenir. Kas dokusu fazla ise kreatin üretimi yüksektir. Zayıf ve yaşlılarda ise düşük orandadır. Kreatin, kas aktivitesinin bir atığıdır. Bu atık, kanda böbreklere iletilir. Böbreklerde bulunan nefron, kanı filtreler ve vücuda faydalı maddeleri kan dolaşımına iletir. Zararlı maddeler ise idrar yoluyla vücuttan atılır. Atık maderlerden biri de kreatindir. Böbrekler yeterli kadar filtreleme yapamazsa vücuttaki kreatin seviyesi artar. Kreatin yüksekliği de temelde bir böbrek sorunu anlamına gelir. Kreatin yükseldiğinin meydana getirebileceği diğer hastalıklar şunlardır; kas distorfisi, tiroit bezi hastalıkları, kas zedelenmesi, gut, diyabet, hipertansiyon, kan kaybı, ağır egzersiz, karbonmonoksit zehirlenmesi, dehidrasyon.

Yoğun iş hayatının vazgeçilmezi: Enerji veren yiyecekler” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da İyi Yaşa kategorisine geri dönebilirsiniz.