Magnezyum eksikliği, en basit tanımıyla, vücuttaki magnezyum seviyesinin düşük olmasıdır. Bu durum “hipomagnezemi” olarak da bilinir. Magnezyum eksikliği, bir dizi sağlık sorunlarına neden olabilir. Magnezyum ile birlikte birçok mineral vücudun düzgün çalışması ve sağlıklı kalması için kritik rol oynar. Mineraller vücutta yeterli seviyede değilse bazı semptomlar ortaya çıkar.

Magnezyum Eksikliği Nedir?

Magnezyum eksikliği, vücutta yeteri kadar magnezyum olmadığı anlamına gelir. Vücuttaki 300’den fazla biyokimyasal reaksiyonda rol oynayan magnezyum, vücut fonksiyonlarının çoğu için gereklidir. Örneğin; enerji seviyesini yüksek tutar, kasların ve sinirlerin düzgün çalışmasına yardımcı olur, bazı aminoasitleri, mutluluk hormonu serotonine dönüştürerek, ruh halini iyileştirir. Bu sebeple magnezyum eksikliği, vücuttaki birçok fonksiyonun yerine getirilmesini engelleyebilir.

Magnezyum Eksikliğinin Sebebi Nedir?

Magnezyum eksikliğinin yaygın sebebi; yeterli beslenmeme ya da magnezyum içeren besinleri tüketmemektir. Çok fazla işlenmiş yağ, rafine şeker, tuz, sentetik tatlandırıcı veya kafein tüketmek, vücudun magnezyum emme yeteneğini engeller. Yani magnezyum eksikliğini nedeni, magnezyum yönünden zengin yiyecekleri yeterince yememek olabilir.

Magnezyum eksikliğine yol açan diğer faktörler şunlardır;

  • Kandaki kalsiyum miktarı yüksekliği
  • Çölyak hastalığı
  • Gastrointestinal bozukluklar
  • Tip 2 diyabet
  • Hiperparatiroidizm
  • Hamilelik veya emzirmek
  • Yaşlılık
  • Antibiyotik kullanımı
  • Proton pompası inhibitörleri
  • Diüretikler
Magnezyum Eksikliği Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Magnezyum açısından zengin besinler

Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Magnezyum seviyesinin ne zaman düşük olduğunu belirlemek oldukça zordur; çünkü belirtileri diğer sağlık sorunları ile karıştırılabilir. Ancak bazı yaygın belirtiler şunlardır; uyku bozukluğu, yorgunluk ve kalp çarpıntısı veya düzensiz kalp atışı…

Magnezyum eksikliğinin diğer belirtileri ise aşağıdaki gibidir:

  • Bilişsel sorunlar: Genellikle “beyin sisi” olarak adlandırılan konsantrasyon ve hafıza zorluklarının tümü magnezyum eksikliği ile bağlantılıdır. Çünkü magnezyum beyin için temel bir besindir.
  • Baş ağrısı: Hafif geçici baş ağrılarından yoğun migrene kadar baş ağrıları düşük magnezyum seviyesinin bir belirtisidir. Magnezyum, özellikle sinir hücrelerindeki kalsiyum seviyelerini düzenleme yeteneği sebebiyle kas gevşemesi ve hücresel işlevler için gereklidir.
  • Kas ağrısı: Kas ağrısı ve krampları çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bundan genellikle potasyum eksikliği genellikle sorumlu tutulur; ancak bu durum özellikle uyku sırasında kas krampları magnezyum eksikliğine işaret edebilir. Bu tür kas spazmları genellikle bacaklarda, ayaklarda ve hatta göz kapaklarında ortaya çıkar. Kadınlarda bu semptom adet kramplarının kötüleşmesi olarak görülebilir.
  • Yorgunluk: Magnezyum enerji üretimi için gereklidir. Böbrek üstü bezlerinin yanı sıra “mitokondri” adı verilen hücrelerdeki enerji üreten merkezleri destekler. Bu sebeple magnezyum eksikliğinde vücut enerji tüketecek ve yorulacaktır.
  • Osteoporoz: Kalsiyum magnezyum olmadan işe yaramayabilir. Magnezyum, yalnızca kemiklerinizi güçlendirmekle kalmaz kemikleri destekleme ve kas oluşturma da önemli bir rol oynar.
  • Diyabet: Özellikle şeker hastalığınız varsa kan şekeri dengesizliği hafife alınmamalıdır. Gün ortası yorgunlukları, adrenal yorgunluk veya basit enerji eksikliği, magnezyum seviyesinin düşük olması ile bağlantılı olabilir. Çünkü magnezyum, glikoz emilimini optimize etmek için kritik bir mineraldir.

Magnezyum eksikliğinin kalp aritmi, yüksek tansiyon, uykusuzluk, endişe ve depresyon ile kabızlık gibi belirtileri de vardır. Bağırsaktaki yetersiz besin emilimi, çok fazla şeker ve fitik asit tüketimi ya da her gün üç porsiyondan az sebze yenmesi durumunda magnezyum seviyesi düşebilir. Aşırı miktarda alkol almak veya bazı reçeteli ilaçları kullanmak da vücudun magnezyum tedarikini bozabilir.

Magnezyum seviyesini beslenme yoluyla doğal olarak artırmak mümkündür. Magnezyum bakımından zengin gıdalar şunlardır; badem, enginar, avokado, muz, kara fasulye, kaju fıstığı, pazı, kişniş, bitter çikolata, incir, keçi peyniri, kabak çekirdeği, somon, ıspanak, yoğurt, kefir…

En çok lif içeren gıdalar” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da İyi Yaşa kategorisine geri dönebilirsiniz.