Neden yaşlandığımızı hiç düşündünüz mü? Belki de ilk insandan beri bu soru tüm insanlığın kafasını kurcalıyor. Aslında ölüme giden yolu tersine çevirmek mümkün görünmese de bu yolu uzatmak mümkün…

Telomer, her DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan tamponlardır. Bir hücrede 23 DNA sarmalı ve 92 adet telomer bulunur. Hücrelerimiz bizi genç tutabilmek için sürekli olarak bölündüğünde telomerler de hücrelerle beraber bölünür ve kısalır. Yapılan çalışmalar telomerlerin, her bölünme sonunda belli miktarda azalarak yaşlanmaya neden olduğunu göstermektedir. Ayrıca telomer uzunluğunun, stres, sigara, hareketsizlik gibi zararlı alışkanlıklarımız nedeniyle de kısaldığı tespit edilmiştir.

Eğer kötü alışkanlıklarımız nedeniyle telomer kısalıyorsa, doğru beslenerek ve sağlıklı yaşayarak telomerlerimizin daha geç kısalmasını sağlayabilir miyiz? Harvard Üniversitesi’nde 4.676 sağlıklı kadın üzerinde yapılan bir araştırma, Akdeniz ülkelerinde yaşayanların geleneksel beslenme şekli olan Akdeniz diyetini düzenli olarak uygulayan kişilere ait telomerlerin, uygulamayanlara kıyasla daha uzun olduğunu göstermiştir.

Kaynak: news.harvard.edu/gazette/story/2014/12/mediterranean-diet-has-marked-impact-on-aging/

Ömür Uzatan Akdeniz Diyeti

Brigham Kadın Hastanesi’nde Tıp Profesörü Immaculata De Vivo, daha kısa telomerlere sahip olmanın daha düşük bir yaşam beklentisi ve daha yüksek bir kanser, kalp hastalığı ve diğer hastalık riski ile ilişkili olduğunu ifade etmektedir. Sağlıksız hazır yiyecekler, şekerli ve gazlı içecekler, sigara gibi bazı alışkanlıkların telomer kısalmasını hızlandırdığı gözlemlenmiş ve araştırmalar Akdeniz diyetinin bu kısalmayı yavaşlatabileceğini göstermiştir.

Sonuç olarak kromozomlarımızın koruyucusu ve yaşlanmanın biyolojik belirleyicisi bu tamponlar ne kadar uzun olursa o kadar iyi. Eğer Akdeniz diyeti de telomerlerimizin kısalmasına yardımcı oluyorsa, kesinlikle incelemeye değer…

Kısaca Akdeniz Diyeti

Akdeniz diyeti mümkün olduğu kadar fazla sebze, meyve, fındık, baklagiller ve rafine edilmemiş tahıllar tüketilmesini önerir. Bu beslenme tarzı bol miktarda zeytinyağı ve balık, daha az doymuş yağ, süt, et ve kümes hayvanı içerir. Mümkünse çok az şeker ve kuruyemiş tüketilmeli, içki tüketimi de şarap ile sınırlandırılmalıdır.

Ömür Uzatan Akdeniz Diyeti

Kaynak: https://www.activatetelomerase.com/telo-x-nano-noad-lp

Bol miktarda taze meyve sebze, fındık, balık ve zeytinyağından oluşan, fiziksel aktivite ile birleşmiş geleneksel bir Akdeniz diyeti, zihinsel ve fiziksel sağlık sorunları riskinizi ciddi bir oranda azaltır:

Kalp hastalığı ve felci önler: Akdeniz diyeti uygulamak, rafine ekmek, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et alımını sınırlar; sert içkiler yerine kırmızı şarap içmeyi teşvik eder, dolayısıyla kalp hastalığı ve felci önlemeye yardımcı olur.

Sizi çevik tutar: Belli bir yaşın üzerindeyseniz Akdeniz diyeti kas erime riskinizi %70 oranında azaltabilir.
Alzheimer riskini azaltır: Araştırmalar, Akdeniz diyetinin kolesterol ve kan şekeri seviyelerini dengelediğini, damarların daha sağlıklı çalışmasına yardım ettiğini, dolayısıyla Alzheimer hastalığı veya bunama riskini minimize ettiğini göstermektedir.

Parkinson hastalığı riskini yarıya indirir: Akdeniz diyetindeki beslenme şekli antioksidan seviyesini arttırdığından, hücrelerin oksidatif stres adı verilen zarar verici bir süreçten geçmesini engelleyebilir, böylece Parkinson hastalığı riskini yarı yarıya azaltabilir.

Ömrü uzatır: Akdeniz diyeti sayesinde kalp hastalığı veya kanser riski azaldığından, erken yaşta ölüm riski de %20 oranında azalmaktadır.

Akdeniz diyetine hızlı başlangıç

Akdeniz diyetine hızlıca başlayabilmeniz için size birkaç öneri:

  • Yemeklerinizde tereyağı yerine zeytinyağı tercih edin.
  • Yemeklerinize daha fazla sebze ekleyin, salata tüketin, daha fazla meyve tercih edin.
  • Rafine ekmek yerine tam tahıllı ekmekleri tercih edin, pirinç ve makarnadan uzak durun.
  • Haftada en az 2 kez mümkünse 4 kez balık tüketin.
  • Yağsız süt ürünlerini tercih edin.

Çömelen Kadın heykelini kim yapmıştır? Eserin ve heykeltıraşın merak edilen tüm yönleri” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.