Senegal’de küçük çocuklardan büyükanne ve büyükbabalara kadar tüm nüfus, büyük güreş maçlarını ya stadyumda ya televizyonda ya da sokakta takip ediyor. Senegalli güreş, batı ve Asya ülkelerinde daha yaygın olarak uygulanandan farklıdır. Bunun nedeni çoğunlukla rakipler tarafından uygulanan geleneksel ritüellerdir. Batı ülkelerinde, bu mistik ritüellere genellikle halk dilinde “voodoo” denir, ancak Senegalliler buna “gris-gris” derler.

Son 10 yılda, geleneksel spor “La Lutte Sénégalaise”, çoğunlukla büyük telekom sponsorları, TV istasyonları ve yeni medya kanalları sayesinde milyon dolarlık bir gösteri haline geldi. Bu, en başarılı güreşçilerin medya yıldızları ve milyarderler olmasına yol açtı ve Afrika ülkesindeki genç erkeklere çok farklı bir bakış açısı kazandırdı. Başarılı güreşçiler için sadece sosyal tanınma, en yüksek profilli dövüşler için yüz binlerce ABD doları gibi yüksek değerli ödüller değil, aynı zamanda güvenlik endüstrisinde iyi ücretli işler veya bir güreşte antrenörlük şansı da vardı.

Senegal’in iklimi gündüz güreş için çok sıcaktır, bu nedenle yarışmalar her zaman akşamları yapılır ve genellikle gece yarısından sonraya kadar sürer.

Gece geç saatlerde yapılan bu yarışmalara katılmak, genellikle bol miktarda vahşi davul ve şarkı ile eski bir gladyatör dövüşlerine benzer ve ruh halinizi, atmosferi tamamen değiştirir. Her tanınmış güreşçinin bir dövüş sırasında onu teşvik eden kendi sadık destekçileri vardır.

Senegalli güreş maçları her zaman kum üzerinde yapılır ve birçok güreş yıldızı, yerli halk için hoş bir eğlence kaynağı olan Dakar’ın halk plajlarında antrenman yapmak için kendini dışarı atar.

Senegalli güreşçilerin hazırlıklarında büyücülük ve sihir çok önemli bir rol oynamaktadır. Genç güreşçi Kherou Ngor’un, Dakar’daki Ngor kıyısında sütle yıkanırken çekilmiş bir fotoğrafı vardır. Kherou, kıyıdaki taşların arasında yaşayan bir hayaletten güç ve destek alacağına inandığı için bu geleneksel ritüeli her maçtan önce gerçekleştirir.

Senegal’deki Gris-Gris Güreşçiler

Haftada en az üç kez Kherou, dünyanın en büyük bronz heykellerinden biri olan “Afrika Rönesansı Anıtı”nın önündeki uzun merdivende de antrenman yapar.

Dövüşten önce, bir Marabout’un — bir dini lider ve öğretmen — , güreşçiye doğaüstü güçler verdiğine inanılan ayinler yapması da yaygındır. Marabout’lar ayrıca güreşçilere “gris-gris” adı verilen tılsımlar ve sihirli iksirler yapıp satarlar ve daha sonra kibritlere şişelerde götürürler. Geleneksel şamanlar da hazırlıklarda rol oynarlar. Her güreşçinin gris-gris muskalarıyla ilgilenen ve onu her dövüşe hazırlayan bir yardımcısı vardır.

Güreşin Senegal’de popüler kültür ve geleneğin bir parçası olarak yüzyıllara dayanan geleneksel bir geçmişi vardır. Senegal kırsalındaki hemen hemen her köy, genellikle ortak bir kutlama veya partiye eşlik etmek için düzenli güreş turnuvaları düzenler. Her maçtan önce, güreşçiler, dövüş sırasında birbirlerini tutmak için kullanabilecekleri özel bir kumaşı karınlarına sararlar.

Bugün, özellikle Dakar’daki daha büyük maçlarda, bir zamanlar güreşçiler tarafından dövüşlerden önce yapılan danslar ve gris-gris törenlerinde giyilen geleneksel kıyafetlerin çoğu, modernin cesur logolarıyla süslenmiş yüksek teknolojili spor malzemeleriyle değiştirilmiştir.

Kullanılan görseller aa.com.tr adresinden alınmıştır.

Kafanızı dağıtacak eğlenceli kitaplar” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Keşfet kategorisine geri dönebilirsiniz.