Kuzeydoğu Sibirya’da fosil fildişi avcıları, bu donmuş kuşu bulduklarında bu kadar değerli bir şey ile karşı karşıya olduklarının farkında bile değillerdi. Hatta sadece birkaç günlük olduğunu bile düşünmüş olabilirler. Fakat bu donmuş kuş belki de yeryüzünde bulunan en eski donmuş kuş olma özelliğini taşıyor.

46.000 Yıllık Donmuş Kuş

Yapılan radyokarbon tarihleme bu donmuş kuşun yaklaşık 46.000 yıllık olduğunu gösterdi. Belaya Gora köyü yakınlarındaki bu kuş ölüsünün tam 46.000 yıldır aynı formda kalabilmesi çok büyük bir mucize. İsveç Doğa Tarih Müzesi bilim insanları tarafından “Kulaklı Toygar Kuşu” olduğu belirtilen kuş, buzul çağından günümüze kadar herhangi bir deformasyona uğramadan gelmeyi başarabilmiş.

Kulaklı toygar kuşu gözlerinin çevresinde siyah lekelere sahip tombul bir kuş olarak tohum ve böceklerle beslenir. Kısa bacakları tombul görünümünü pekiştirir. Ötücü kuşlar familyasındandır. Küçük sürüler halinde yaşar ve çok hızlı uçar. Uzunluğu 15-20 cm, ağırlığı da 25-50 gr arasında değişir. Kanat açıklığı 30-35 cm’dir.

İsveç Doğa Tarih Müzesi profesörü Love Dalen’a göre bu bulgu, özellikle son Buzul Çağı’nın sonunda meydana gelen iklim değişikliklerinin yeni alt türlerin oluşmasına yol açtığını gösteriyor. Çünkü bu kuşun günümüzde halen var olan iki farklı toygar alt türünün atası olduğu tahmin ediliyor.

Araştırmanın bir sonraki aşamasının, kuşun tüm genom dizilimini içerdiğini söyleyen Dussex, günümüzün alt türleriyle olan ilişkisi hakkında daha fazla şey ortaya çıkarmayı ve toygarlardaki evrimsel değişim oranını tahmin etmeyi hedefliyor.

46.000 Yıllık Donmuş KuşBu, 49.000 yıllık donmuş kuş ölüsü bölgede bulunan tek donmuş canlı değil. Bu kuş ölüsünün bulunmasından önce de 18.000 yıllık bir köpek ölüsü bulunmuştu. Ayrıca, bölgede çalışan bilim insanları kurtlar, mamutlar ve yünlü gergedanlar gibi diğer hayvan ölüleri ve vücut parçaları da buldular. Dussex, bu tür bulguları, tüm canlı hücrelerde bulunan ve bir nükleik asit olan DNA’ya ve bazen de RNA’ya ulaşılmasına olanak sağladığı için “paha biçilmez” olarak nitelendiriyor. Bu da buz devri faunasının evrimini incelemek ve canlıların iklim değişikliğine binlerce yıl önce verdikleri tepkileri anlamamıza yardımcı olacak.

Kaynaklar:
livescience.com/ice-age-bird-permafrost.html
klix.ba/scitech/nauka/u-sibiru-pronadjen-zaledjeni-pas-star-18-000-godina/191130018

Yeryüzünün enerji kanalları ley hatları nedir? Nasıl tespit edilir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.