Ödem vücuttaki belli bölgelerde aşırı sıvı birikmesi ve dokuların birleşmesi sonucu oluşan şişliklerdir. Ödem vücutta çeşitli bölgelerde görülebilir. Özellikle bacaklarda, karında, ayaklarda görülebilir. Ödem oluşumu yaş ilerlemesiyle artabilir ve ayakta çalışan kişilerde daha sık rastlanabilir.

Ödemin Sebepleri

Ödem oluşmasının temelde birkaç sebebi vardır. Bunlardan ilki hipertansiyondur. Hipertansiyonda görülen damarlar içerisinde ani oluşan basınç farkları, dokularda sıvı birikimine sebep verebilir. Bunun dışında damarlara ve vücuda dışarıdan gelen ani bir basınç da ödem oluşmasına ve sıvı tutulmasına sebebiyet verebilir. Bunun örneklerini dışarıdan aldığımız bir darbe sonucu oluşan şişliklerde görebiliriz.

Ayrıca uzun süre ayakta kalmayı gerektiren işlere sahip kişilerde de ödem görülebilir. Uygun olmayan ayakkabı tercihleri, hamilelik ve birtakım yaşam tarzı alışkanlıkları da yine ödem oluşuma sebebiyet verebilir.  Alerjik reaksiyonların bir parçası olarak da kan damarlarının etkilenen bölgeye sıvı sızdırması sonucu ödem meydana gelebilir. Bunlar dışında böbrek hastalıkları, kafa travmaları, karaciğer rahatsızlıkları da ödeme sebep olabilir.

Ödemin Belirtileri

Ödemin en önemli belirtisi meydana geldiği bölgede şişlik oluşmasıdır. Bunun yanı sıra özellikle gözde oluşan ödemlerde cilt normalden fazla gerilebilir. Cilt gerilmesine eşlik eden ödem durumlarında cilt üzerinde bastırıldığında meydana gelen çukurlar ve beyazlık görülebilir. Ödem sonucu olarak bazı kişilerde nabız dengesizlikleri gözlenebilir.

Çoğu zaman bacaklarda, el ve ayaklarda görülen ödeme organlarda da rastlanabilir. Örneğin akciğerde görülen ödem, ciddiye alınması gereken bir durumdur. Akciğerdeki ödem belirtileri arasında nefes zorluğu, solunum yetmezliği ve yoğun göğüs ağrısı sayılabilir. Bunun gibi belirtiler görüldüğü takdirde bir uzmana görünmek gerekebilir.

Bazı ilaçların yan etkileri arasında da ödem bulunabilir. Bunun yanı sıra beslenmedeki dengesizlikler, tuz ağırlıklı beslenme de ödem yapabilir. Ayrıca güneşe çok uzun süre maruz kalmak da vücutta ödeme yol açabiliyor. Uzun süre hareketsiz kalmak ve benzer şekilde ameliyatlar sonrası yatmak da ödem oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.

Ödem Nasıl Önlenir?

Ödem oluşmasını önlemek adına bireysel olarak alabileceğiniz önlemler bulunmaktadır. Bunlar arasında beslenmenize dikkat etmek ilk sıralarda gelir. Ödem oluşmasını engellemek adına beslenmenizde tuz miktarını kısıtlamak ve bol sıvı tüketimine dikkat etmek gereklidir. Aynı şekilde karbonhidrat tüketimini sınırlandırmak da ödem oluşmasını engellemek için beslenmenizde alabileceğiniz önlemlerden birisidir.

Alkol, şekerli içecekler, kahve gibi içecekler de vücutta ödem oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple bu ürünlerin tüketimini de sınırlandırmak iyi olabilir. Vücudunuzda ödem oluşmasını engellemenin bir diğer yolu da hareket etmekten geçiyor. Bunun için basit hareketler yapabilir, kısa yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Hareket halinde olmak vücudunuzda kan dolaşımını sağlayacağından dolayı dokularınızda sıvı tutulmasını engelleyerek ödem oluşmasının önüne geçebilir.

Vücudunuzda bir bölge ödemden etkilenirse, doktorunuz daha fazla şişmeyi önlemek ve şişliğinizin azalması için kompresyon çorapları, kolluklar veya eldivenler giymenizi önerebilir. Bu giysiler, sıvının dokuda birikmesini önlemek için uzuvlarınıza baskı uygular. Ayrıca adaçayı, yeşil çay gibi bitki çayları veya detoks karışımlarından yardım alabilirsiniz.

Hafif ödem beslenmenize ve günlük hareket yoğunluğunuza bağlı olarak kendi kendine geçebilir. Ancak daha şiddetli bir ödem problemi yaşıyorsanız, vücudunuzun fazla sıvıyı idrar şeklinde atmasına yardımcı olacak ilaçlar kullanmanız gerekebilir. Doktorunuz kişisel sağlık geçmişinize dayanarak bu tür ilaçların sizin için iyi bir seçenek olup olmadığına karar verebilir.