Sırtüstü mü, yüzüstü mü uyursunuz? Yoksa yan yatmayı mı tercih ediyorsunuz? Herkesin sevdiği bir uyku pozisyonu vardır. Kimileri de sürekli değiştirir. Eğer hamileyseniz ya da bazı sağlık sorunlarınız varsa uyku pozisyonunuz değişiklik gösterebilir. Bu durumlarda uyku pozisyonunuz, uyandığınızda nasıl bir ruh haline sahip olduğunuzu inanılmaz etkiler. Peki, sizin için en uygun uyku pozisyonunun ne olduğunu bildiğinizden emin misiniz?

Yanlış Pozisyonda Uyumak

Hepimiz yanlış bir pozisyonda uyumanın neler doğurabileceğini az çok biliyoruz. Yanlış bir pozisyonda uyumak uyku kalitemizi doğrudan etkiler. Örneğin sabah uyandığınızda boyun, sırt, baş ve omuz ağrısına sahip olarak uyanabilirsiniz. Aynı zamanda, ciğerlere giden hava yollarını engelleyebilir ve uyku apnesine de sebep olabilir. Hatta yapılan bazı araştırmalara göre, yanlış uyku pozisyonu toksinlerin beyninizden ayrılmasını yavaşlatabilir.

Aslında doğru pozisyonu bulmak beden ağırlığınız ve vücudunuzun hizalanması ile ilgilidir. Bedenin doğal kıvrımlarına ters bir biçimde uyuduğunuzda sırt ağrısı ile uyanabilirsiniz. Üstelik vücut ağırlığını çoğu zaman bir yastık ile desteklemek iyi olur. Eklem ağrısı ve sinir sıkışması yaşamak istemiyorsanız sizin için en iyi olacak uyku pozisyonuna hemen şimdi karar verin.

Cenin Pozisyonu

Cenin pozisyonunun en popüler uyku pozisyonu olmasının bir nedeni var. Birçok faydası olan cenin pozisyonu yalnızca sırt ağrılarını hafifletmekle kalmaz aynı zamanda horlamaya da engel olur! Ne yazık ki, bunun yanı sıra birkaç dezavantajı da mevcuttur. Duruşunuzun yeterince serbest olduğundan emin olun aksi takdirde uyurken derin nefes almakta zorlanabilirsiniz. Buna ek olarak eğer eklem ağrılarınız varsa sıkı bir pozisyonda uyumak sabaha ağrılarla uyanmanıza neden olabilir. Hamile kadınların cenin pozisyonunda uyuması ağırlığın sırta verilmesinden dolayı rahatlama sağlayacaktır.

Yan Pozisyon

Özellikle solunuza doğru uyuyorsanız yan pozisyon oldukça faydalıdır. Solunum yollarını açık tutan yan pozisyon horlamayı ve uyku apnesini azaltır. Ayrıca sindirim sistemi ve hatta mide sorunlarına iyi gelir. Bacaklarınızı düz bir şekilde uzatın, omurganızı doğal bir hizada tutmak için dizlerinizin arasına bir yastık koyun. Elbette bu da her daim avantajı olan bir pozisyon değildir. Yan yatmak çene gerginliğine neden olabilir. Bu yüzden yastığınızı iyi seçmelisiniz. Ayrıca bacak aranıza yastık koyarak sırt ağrılarından kaçınabilirsiniz.

Yüzüstü Pozisyon

Eğer uyku pozisyonlarını sıralamamız gerekseydi, muhtemelen yüzüstü pozisyon listenin en sonunda yer alırdı. Yüzüstü pozisyon uyku apnesine ve horlamaya engel olsa da maalesef yararları bu kadarla sınırlı kalmaktadır. Yüzüstü uyumak omuz ve sırt ağrılarına neden olur çünkü aslında omurganız için en kötü pozisyonlardan biridir.

Bu pozisyon omurganın doğal eğrisini düzleştirmekle kalmıyor aynı zamanda boynumuzu da döndürmeye zorluyor. Bu sebeple boyun ağrısı başlayabiliyor. Aynı zamanda kaslara ve eklemlere çok fazla yük verir, bu da uyandığınızda yorgun olmanıza neden olur. Bunu azaltmak için daha ince yastıkta uyumayı deneyebilirsiniz.

İdeal Uyku Pozisyonu: Sırtüstü Pozisyon

Sırtüstü yatmak sağlık açısından en fazla faydayı sağlar. Sadece omurganızı korumakla kalmaz, aynı zamanda kalça ve diz ağrısını hafifletmeye de yardımcı olur. 2013’te Türkiye ofisini açan Cleveland Clinic’e göre sırtüstü yatmak, vücudunuzu omurganız üzerinde eşit bir hizada tutmak için yerçekimini kullanır, bu da sırtınızdaki veya eklemlerinizdeki gereksiz baskıyı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca dizlerinizin arkasına yerleştireceğiniz bir yastık, sırtınızın doğal kıvrımını desteklemeye yardımcı olabilir.

Eğer cildinizin genç görünmesini sağlamak konusunda endişeleriniz varsa, sırt üstü yatmak onu yastıklardan veya yerçekiminin neden olduğu kırışıklıklardan da korur. Diğer taraftan, horlama veya uyku apnesi ile mücadele edenler için sırtüstü uyumak uygun olmayabilir.

Bu, sırt ağrısıyla mücadele eden kişiler için de zor olabilir; bu nedenle uygun şekilde vücudunuzu desteklendiğinizden emin olmanız önem arz eder. Ayrıca hamileyseniz, kalbe ve bebeğe giden kan dolaşımını azalttığı için de bu pozisyondan kaçınmalısınız.