Hücrelerin en temel bileşenlerinden biri olan protein sağlıklı bir vücut açısından barındırdığı yaşamsal değerin yanı sıra aslında kilo vermek açısından da önemli bir rol oynar. Söz gelimi protein açısından en zengin besinlerden olan et ve balık hücrelerin işlevi, yapısı ve düzeni açısından oldukça kıymetlidir; üstelik hem tokluk sağlar hem de yağ yakmaya yardımcı olur. Fakat gereğinden fazla protein tüketilmesi de kilo dengesinin bozulmasına sebebiyet verir.

Peki, hangi eti ne şekilde ne kadar tüketmeliyiz?

Eti beslenme planınıza nasıl dahil edeceğinizden emin değilseniz bir uzmana başvurmanız iyi olur. Diyetisyen yardımı alarak sizin ihtiyacınıza uygun bir şekilde eti nasıl ve ne miktarda beslenmenize dahil edeceğinizi öğrenebilirsiniz. Özellikle kilo vermek istiyorsanız, yüksek protein içeren diyetlerin son dönemlerde kilo vermek isteyenlerin en popüler seçimi haline geldiğini bilmelisiniz. Çünkü protein hem tok tutar hem de yağ yakmayı hızlandırır.

Diğer taraftan protein ağırlıklı bir beslenme tarzı kısa vadede beslenme yetersizliği, kabızlık ya da baş ağrısı gibi birtakım yan etkilere sebebiyet verebilir. Hatta gereğinden fazla protein tüketimi uzun vadede kalp krizi ve böbrek yetmezliği gibi sorunlara da yol açabilir. Dolayısıyla bir diyetisyen yardımıyla doğru bir beslenme programı oluşturmak önem arz eder. Bununla birlikte hemen hemen birçok uzmanın mutabık kaldığı bazı hususlar aşağıdaki gibidir:

Öğün Planlaması

Odak noktanızın et olduğu bir beslenme listesiyle kilo vermeye çalışıyorsanız, besin değeri dengeli olan bir öğün planına sahip olmak önemlidir. Beslenme listenize et dışında meyve, sebze ve süt ürünlerini dahil etmeyi unutmamalısınız. Hatta %100 tahıl içeren ürünler tercih etmeye özen göstermeniz iyi olabilir.

Porsiyonun Önemi

Eğer gerçekten kalıcı bir biçimde kilo vermek istiyorsanız, porsiyonunuza sadık kalın. Ne yerseniz yiyin, fazla porsiyonlar tüketmek aşırı kalori ve kilo alımına yol açar. Küçük bir tavuk göğsü ya da büyük bir göğsün yarısı ihtiyacınız olan protein için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Yağsız Et Tüketimi

Yağsız proteinler, kalori bakımından daha düşük değerlere sahip olan gıdalardır. Et odaklı bir beslenme şekliyle kilo vermeye çalışıyorsanız hem kolesterolünüzü dengede tutmak hem de vücuttaki yağ oranını düşürmek adına az yağlı ya da yağsız etleri tercih etmenizi öneririz.

Deniz Ürünleri

Deniz ürünleri protein açısından harika kaynaklardır. Deniz ürünleri aynı zamanda kalp hastalıkları riskini de azaltır

Kümes hayvanları

Hindi ve tavuk eti gibi proteinler, derisiz tüketildiğinde, oldukça düşük yağ oranına sahiptir.

Kırmızı et

Az yağlı ya da yağsız kırmızı et içerdiği çinko, demir ve B12 vitaminleri sayesinde vücudunuzun daha sağlıklı bir biçimde faaliyet göstermesine yardımcı olur.

Organik Et

Organik et ürünleri, endüstriyel bir ortamda yetiştirilmiş ve işlem görmüş ete nazaran biraz daha maliyetlidir. Ancak organik et büyüme hormonu, koruyucu ve katkı maddesi içermez. Üstelik serbest dolaşan hayvanların eti omega 3 ve omega 6 açısından daha zengindir.

Çeşitliliğe dikkat

Dengeli ve çeşitli beslenmeyi sürdürmek adına gün boyunca değişik proteinler alınması önem arz eder. Örneğin kahvaltıda yumurta, öğle yemeğinde ızgara tavuk salatası, ara öğün olarak kurutulmuş dana eti ve akşam yemeğinde ızgara somon ile sebze yiyebilirsiniz. Menünüze protein içeriği yüksek olan diğer yiyecekleri de (süt ürünleri, baklagiller gibi) ekleyerek besin çeşitliliğinizi arttırabilirsiniz.

Sebze Tercih Edin

Soslar ciddi miktarda yağ, şeker ve kalori içerir. Eti pişirirken kullandığınız yağ miktarını azaltmak ve yanında sos yerine sebze tercih etmek kalori alımını azaltır. Söz gelimi bir fırçayla eti yağlamak ve taze bitkiler kullanmak etinize tat ve lezzet vermek için ideal bir seçim olabilir. Bu şekilde kalori ve sodyumdan kaçınmış olursunuz. Eğer gerçek bir sos düşkünüyseniz, mayonez ve ketçap gibi hazır soslar yerine evde kendiniz sebzelerden oluşan sağlıklı soslar hazırlayabilirsiniz!

Ete Alternatif Gıdalar

Eğer vegan ya da vejetaryen bir yaşam sürdürüyorsanız, et yerine alternatif protein kaynaklarına ihtiyacınız vardır. Protein, vücudumuzu hemen hemen her bölgesi için önemli bir bileşendir. Cildimiz, kemiklerimiz, kaslarımız ve organlarımız sağlıklı olmak için proteine ihtiyaç duyar. Amino asitler proteinin yapı taşlarıdır. Et ve süt ürünleri olmadan, yine de amino asitleri tüketmek gerekir.

Veganlar fındık ve fıstık ezmesi, tohumlar, tahıllar ve baklagillerden protein alabilirler. Tofu ve soya sütü gibi hayvansal olmayan ürünler de protein sağlar. Veganlar beslenme planlarında “tam protein” gıdaları dahil ettiklerinden emin olmalılar. Tam protein, metabolizmanızı sürdürmenize yardımcı olmak için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içerir. Organik tofu, yeşil mercimek, fasulye, nohut, kinoa ve badem en iyi bitkisel protein kaynaklarındandır.