Kimimiz onsuz güne başlayamıyor, kimimiz yemeklerden sonra hep onu arıyor. Kimimiz soğuk içmeyi seviyorken kimimiz sıcak ve sütlü tercih ediyor. Evet, kahveden söz ediyoruz. Nasıl ki “her yiğidin bir yoğurt yiyişi var” denir, günümüzdeki kahve çeşitliliğinde de herkesin kendine has bir kahvesi var artık..

Çok değil, bundan 10 yıl kadar önce Türkiye’de bilinen kahve çeşidi bir elin beş parmağını geçmezken bugün 3. dalga kahvecilerin çoğalmasıyla dünyadaki bütün kahve çeşitlerini dilediğimizce tadabiliyoruz. Peki bir kafeye gittiğinizde hangi kahvenin ne olduğunu tam olarak biliyor musunuz? Yanıtınız hayır ise, hiç tasalanmayın. Dünyadaki kahve çeşitleri ve isimleri sizin için aşağıda bir araya geldi!

Öncelikle 4 ana kahve çekirdeğimizi tanıyalım!

  1. Arabica: Dünyadaki en çok bilinen kahve çekirdeklerinin başında Arabica geliyor. Aslında Güney Amerika’nın o meşhur kahvelerinin de Türkiye’deki içimizi ısıtan kahve kokusunun da kaynağı Arabica çekirdeği. Kahve pazarının %60’ını oluşturan Arabica, tatlı, hafif ve aromatik bir türdür. Başka şeyle karıştırılmadan kısa süre içinde sade ve sıcak olarak tüketilmesi öneriliyor.
  2. Robusta: Dünya kahve pazarının yaklaşık olarak %40’ını oluşturan Robusta, kahve kompetanlarının ikinci tercihi. Her koşula dayanabilen, Arabica’ya göre daha fazla kafein içeren ve daha sert olan bu çekirdek, hazır kahve yapımında tercih ediliyor.
  3. Liberica: Meyveli ve odunsu tada sahip olan Liberica, çok ender tüketilen bir kahve çekirdeğidir. 1890’lı yıllarda Arabica stoğunun %90’ı tüketilince Liberica kullanılmaya başlanmış. Günümüzde Filipinler’de tüketilen ve şekli asimetrik olan bu çekirdek yoğun ve isli olmasıyla da biliniyor.
  4. Excelsa: Güneydoğu Asya’da yetişen Excelsa, dünya kahve sirkülasyonunun %7’sini oluşturuyor. Kahveye ekstra bir tat vermek için kullanılan bu yoğun tatlı çekirdek, başta Lİberica olmak üzere diğer çekirdekle harmanlanarak tüketiliyor.

ic-kahve-cesitleri-ve-isimleri

Dünyada içilen kahve çeşitleri nelerdir?

İçtiğimiz kahveler bu dört çekirdeğin etrafında dönse de onları farklı kılan hazırlanma şekilleri. Gelin birlikte günümüzde içtiğimiz kahve çeşitlerine göz atalım.

  • Filtre kahve: Bir filtre içinde bulunan öğütülmüş kahve çekirdeklerinin üzerinden kaynar su dökülüp demlenmesiyle meydana gelir. Kahve kağıttan süzülerek filtrelendiği için bu ismi almıştır. Filtre kahve içebilmek için geliştirilmiş makineler olsa da demlik ve french press kullanımı da oldukça yaygındır.
  • French press kahve: Yukarıda bahsettiğimiz filtre kahveyi demlemek için kullanılan en klasik yöntemdir. Öğütülmüş kahveyi sıcak su ile karıştırıp beklettikten sonra French press yardımıyla filtreleyebilir, demlendikten sonra da hemen içebilirsiniz.
  • Espresso: İtalyan kahvesi denince akla ilk espresso gelir. Hazırlanması ve içilmesi oldukça kısa süren espresso, üzerinde kendiliğinden oluşan köpüğümsü ve kremamsı bir tabakası olan, oldukça yoğun bir kahve çeşididir.
  • Türk kahvesi: Osmanlı’dan günümüze kadar gelmiş olan Türk kahvesi aslen cezvede yavaş yavaş pişirilen ve köpüğüyle birlikte servis edilen bir türdür. Oldukça ince çekilen çekirdekten yapılan Türk kahvesini günümüzde artık her evde ve iş yerinde bulunan kahve makineleri hazırlıyor.
  • Cold brew (soğuk demleme): Günümüzde zincir kafelerden ufacık ara sokak kafelerine kadar hepsinde rahatlıkla bulabileceğiniz cold brew, soğuk demleme anlamına geliyor. Soğuk su ve kahveyi bir araya getiren bu yöntemin sırrı buzdolabında uzun süre bekletmek. Burada kahve sıcak suyla değil de soğuk suyla demlendiği için keskin bir tada sahip değildir.
  • Iced coffee (buzlu kahve): Iced coffe’yi cold brew’dan ayıran en büyük özellik, sıcak su ile hazırlandıktan sonra buz yardımıyla soğutulmasıdır.
  • Americano: Americano’nun hikayesi biraz ilginç. Filtre kahve içmeye alışık olan Amerikan askerleri, savaş sırasında İtalya’da istedikleri kahveyi bulamayıp espresso ile tanışırlar. Ancak espresso yoğun ve az gelince üzerine sıcak su eklerler ve ortaya Cafe Americano çıkar.
  • Espresso Romano: Tek shot espresso içerisine bir dilim limon eklenerek servis edilir. Espresso’ya tatlı ekşi bir aroma katan limonu sonra kabuğuyla yiyerek farklı bir tatla tanışabilirsiniz.
  • Guillermo: Birkaç dilim lime üzerine bir ya da iki shot espresso dökülür. Buzla ya da az bir miktar sütle de servis edilebilir.
  • Cafe Latte: İşte Türkiye’de de oldukça sık tüketilen bir kahve çeşidi! Büyük bardağa tercihe göre 1 ya da 2 shot espresso üzerine ısıtılmış süt ve sonrasında da süt köpüğü eklenen latte’ye dilerseniz şeker de koyabilirsiniz.
  • Cappuccino: Buralarda latte yokken cappuccino vardı, diyebiliriz. Latte’ye benzeyen cappuccino, sıcak süt ve espresso’nun eşit oranda bardağa dökülmüş halidir. Eklenen süt üzerine kalın bir miktarda süt köpüğü de eklenerek hazırlanır.
  • Flat White: Kahveniz sütlü olsun ama çok da süt bazlı olmasın istiyorsanız, daha küçük bardaklarda sunulan ve sütü daha az olan Avusturalya’ya özgü bu içeceği tercih edebilirsiniz. Üzerine buharda köpürtülmüş incecik süt köpüğü eklenen Flat White son zamanlarda Türkiye’de de oldukça seviliyor.
  • Macchiato: Sert kahve sevenlerdenseniz ama kahvenizi azıcık sütle açmak istiyorsanız, sizin favoriniz macchiato demektir. Bir fincana 2 shot espresso üzerine süt köpüğü damlatılarak oluşturulan bu kahvenin kelime anlamı da “benekli”.
  • Mocha: Bir nevi latte olan mocha; süt, kahve ve çikolatanın karışımından meydana gelir. 2 shot espresso üzerine 2 shot sıcak çikolata ve en üste süt köpüğü eklenerek hazırlanır.
  • Affogato: Dondurma sevenler buraya! Bir top kaymaklı/sade dondurmanın üzerine sıcak 2 shot espresso döktüğünüzde İtalyanların bu meşhur lezzetini tatmış olacaksınız.
  • Yuan-yang: Sıcak ve soğuk olarak servis edilen bu ilginç isimli kahve; espresso, Hong Kong usulü siyah çay ve süt karışımından ortaya çıkıyor. Arzunuza göre buz da ekleyebiliyorsunuz.
  • Frappe: Klasik bir Yunan kahvesi olan frappe, bütün dünyada oldukça seviliyor. Hazır kahve, su, buz, arzuya göre azıcık şeker ve sütün bir shaker içinde iyice çalkalanması sonucu elde ediliyor. Sıcak yaz günlerinin favorisi olan bu içeceği siz de kolayca hazırlayabilirsiniz.
  • Irish coffee: İrlanda kahvesi, espresso, İrlanda viskisi, şeker ve krema karışımı leziz bir içecek olarak kafelerde yer alıyor.
  • Pharisäer: Almanya’nın en meşhur kahve türü olan Pharisäer, sek ve sert kahve üzerine rom ve krema eklenmesiyle ortaya çıkarak harikalar yaratıyor.

A vitamini hangi besinlerde bulunur?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da İyi Yaşa kategorisine geri dönebilirsiniz.