fbpx
kariye-müzesi

İstanbul’da En Son Ne Zaman Müze Gezdiniz? İstanbul’un En Önemli Müzeleri

İstanbul’da hem Anadolu Yakası’nda hem de Avrupa Yakası’nda mutlaka gezilmesi gereken müzeler var! Siz en son ne zaman bir müzeyi ziyaret ettiniz?

Dünyanın en önemli kültür başkentlerinden biri olarak kabul edilen İstanbul, birçok müzeye de ev sahipliği yapıyor. Kendinize ve sevdiklerinize zaman ayırın; seçtiğiniz herhangi bir müzedeki değerli tarihi ve kültürel eserleri keşfedin! İşte İstanbul’un uluslararası üne sahip müzeleri…

Ayasofya Müzesi

Yunanca “ilahi Bilgelik” anlamına gelen Ayasofya, kendisinden sonra yapılan  sayısız Osmanlı camisine ilham vermiştir. Yapı MS 324-337 yılları arasında hüküm süren I. Köstence döneminde ahşap çatılı bir bazilika olarak inşa edilmiş, bir ayaklanma sırasında yıkılınca İmparator Justinian tarafından MS 537 yılında yeniden inşa ettirilmiş. İmparatorluğun gücünü tüm dünyaya göstermek için Anadolu’daki antik kentlerden mermerler, değerli taşlar hatta sütunlar getirtilmiş, yüzlerce işçi dönemin iki ünlü mimarının emrine tahsis edilmiş. Dolayısıyla yapının muhteşem mimarisi kadar mozaikler de kesinlikle görülmesi gereken eserler arasında!

Ayasofya, İstanbul’un Fethi’nden sonra çeşitli onarımlar geçirmiş ve camiye dönüştürülmüş; 1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ve Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevrilerek ziyaretçilere açılmıştır. Günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtlardan biri… Ayasofya Müzesi, dünya mimarlık tarihi açısından da çok değerli bir yapı.

Ayasofya-Müzesi

Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da inşa ettiği en büyük kilise: Ayasofya

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

İstanbul Arkeoloji Müzeleri; Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç ayrı ana birimden meydana gelen bir müzeler kompleksi. Arkeolog, ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey tarafından, Müze-i Hümayun adıyla kurulan Arkeoloji Müzesi, 13 Haziran 1891 tarihinde açıldı. Dönemsel sergilere de ev sahipliği yapan müzede; dünyanın bilinen ilk antlaşması olan Kadeş Antlaşması metninin yazılı olduğu tablet ile İskender Lahdi’ni de görebilirsiniz. Mimar Alexandre Vallaury tarafından inşa edilen bu muhteşem müzede, Anadolu topraklarından birçok eserin yanı sıra o dönem Osmanlı İmparatorluğu toprakları içerisinde yer alan Kuzey Afrika, Balkanlar, Mezopotamya, Arap Yarımadası’ndan eserler de yer alıyor.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Üç ayrı ana birimden meydana gelen bir müzeler kompleksi: İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Topkapı Sarayı Müzesi

Dünyanın önde gelen saray-müzelerinden biri: Topkapı Sarayı Müzesi. Fatih Sultan Mehmet’in 1453 yılında İstanbul’u fethetmesinin ardından 1460 yılında inşasına başlandı ve 1478’de tamamlandı. Topkapı Sarayı; Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında yer alan Tarihi Yarımada’nın ucunda yer alan Sarayburnu’na kurulmuştur. Yaklaşık 400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun hem idari merkezi hem de padişahların konutu olan Topkapı Sarayı, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte 1924 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Topkayı Sarayı Müzesi; mimari yapıları, koleksiyonları, padişahların özel eşyaları, kutsal emanetler ve Kaşıkçı Elması gibi birçok değerli esere ev sahipliği yapıyor.

Topkapı-Sarayı

Dünyanın önde gelen saray-müzelerinden biri: Topkapı Sarayı Müzesi

Dolmabahçe Sarayı Müzesi

31. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan Dolmabahçe Sarayı’nın yapımına 1843 yılında başlandı ve 1856’da kullanıma açıldı. Ana yapı; Mâbeyn-i Hümâyûn (Selâmlık), Muâyede Salonu (Tören Salonu) ve Harem-i Hümâyûn adlarını taşıyan üç bölümden oluşmakta. Beden duvarlarının taştan, iç duvarlarının tuğladan, döşemelerinin ise ahşaptan yapıldığı Dolmabahçe Sarayı’nın mimari ve süslemelerinde Batı etkisi hakim. 1927-1938 yılları arasında, İstanbul’daki çalışmalarında Dolmabahçe Sarayı’nı kullanan Atatürk, burada hayata gözlerini yummuştur. 1926-1984 yılları arasında protokol ve ziyarete kısmen açıktı; 1984’ten itibaren ise “müze-saray”…

dolmabahçe-sarayı

Atatürk’ün hayata gözlerini kapadığı yer, Dolmabahçe Sarayı Müzesi

İstanbul Deniz Müzesi

II. Abdülhamit döneminde Bahriye Nazırı Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa’nın emri ile “Tersane-i Amire’de kuruldu (1897). İstanbul Deniz Müzesi’nin kuruluş adı; Müze ve Kütüphane İdaresi’dir. Günümüze kadar farklı binalarda hizmet verdi. İstanbul Deniz Müzesi, 1961’de Beşiktaş’taki yerine taşındı. Daha sonra da “Deniz Müzesi ve Arşivi Müdürlüğü” olarak, “Tarihi Kayıklar Galerisi” adı altında, kadırga ve saltanat kayıklarının korunarak sergilendiği galeri haline dönüştürüldü. Ana Teşhir Binası, Tarihi Kayıklar Galerisi, Kültür Sitesi ve Açık Sergi Alanları’ndan oluşan yeni bir müze inşaatına başlandığında yıl, 2005’ti. İstanbul Deniz Müzesi’nin 2013 yılında restorasyon çalışmaları tamamlandı; Tarihi Kayıklar Galerisi de o yıl ziyarete açıldı.

istanbul-deniz-müzesi

İstanbul Deniz Müzesi

Kariye Müzesi

MS 6. yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu döneminde bir Bizans kilisesi olarak inşa edilen müze sırasıyla 9, 11 ve 12. yüzyıllarda bir dizi restorasyon sürecinde geçmiş, nihai halini 14. yüzyıldaki restorasyondan sonra almış. Yapıldığı dönemde kent sınırları dışında kaldığı için kiliseye kent dışı anlamına gelen “Chora” ismi verilmiş. İstanbul’un Fethi sırasında hiçbir zarar görmeyen yapı, kilise olarak faaliyet göstermeye devam etmiş. Sultan II. Beyazıd döneminde (1511) Sadrazam Hadım Ali Paşa (Atik Ali Paşa) tarafından camiye çevirilince “Kariye Cami” adını almış, 29 Ağustos 1945 tarihindeki Bakanlar Kurulu kararıyla de müze haline getirilmiş.

Doğu Roma resim sanatının en güzel örneklerini teşkil eden mozaikleriyle dikkat çeken müzeyi mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

kariye-müzesi

İsa’ya adanmış bir kilise yapısı: Kariye Müzesi

İstanbul Modern Sanat Müzesi

Disiplinler arası etkinliklere ev sahipliği yapan bir müze: İstanbul Modern Sanat Müzesi.  Modern ve çağdaş sanat alanlarındaki eserleri; müze koleksiyonunda toplayan, koruyan ve sergileyen İstanbul Modern Sanat Müzesi, Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi (2014). Karaköy’deki yeni müze binasının inşası tamamlanana kadar Beyoğlu’ndaki geçici mekanında olduğunu da hatırlatalım.

istanbul-modern-sanat-müzesi

Disiplinler arası etkinliklere ev sahipliği yapan bir müze: İstanbul Modern Sanat Müzesi

Rahmi M. Koç Müzesi

Rahmi M. Koç Müzecilik Vakfı tarafından satın alınan tarihi Lengerhane Binası, restorasyon çalışmalarının ardından 1994’te müze olarak ziyarete açıldı. Rahmi M. Koç Müzesi Koleksiyonu’nun konu başlıkları hayli zengin: Atatürk Bölümü, Karayolu Ulaşımı, Demiryolu Ulaşımı, Denizcilik, Havacılık, Tipo Baskı Atölyesi, Yaşayan Geçmiş, Makineler, İletişim, Bilimsel Aletler, Modeller ve Oyuncaklar… Kar amacı gütmeyen özel bir kurum olan Rahmi M. Koç Müzesi’nde dönemsel sergiler, 7’den 70’e herkes için atölyeler ve eğitim programları da gerçekleştiriliyor.

Rahmi-Koç-Müzesi-

Rahmi Koç Müzesi

Sakıp Sabancı Müzesi

1951’de Hacı Ömer Sabancı tarafından Hıdiv ailesinden satın alınan köşk, aynı yıl köşkün önüne yerleştirilen Fransız heykeltıraş Louis Doumas’nın at heykelinden ötürü “Atlı Köşk” olarak da anılıyor. Hacı Ömer Sabancı’nın vefatından sonra Sakıp Sabancı tarafından konut olarak kullanılmaya başlanan Atlı Köşk, Sakıp Sabancı’nın zengin hat ve resim koleksiyonuna ev sahipliği yaptı. 1998’de Sabancı Ailesi tarafından içerisindeki koleksiyon ve eşyalar ile müzeye dönüştürülmek üzere Sabancı Üniversitesi’ne bağışlandı. 2002’de ziyarete açılan Sakıp Sabancı Müzesi’nin sergileme alanları, 2005 yılındaki düzenleme ile genişletildi ve müze, uluslararası standartlara kavuştu. Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonu; Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu ve Resim Koleksiyonu’ndan oluşuyor. Ayrıca dönemsel sergileri ziyaret edebilir; farklı yaş grupları için düzenlenen eğitim programları, atölye çalışmaları ve seminerlere de katılabilirsiniz.

Sakıp-Sabancı-Müzesi-1

“Atlı Köşk” olarak da bilinen Sakıp Sabancı Müzesi

Rezan Has Müzesi

Kadir Has Üniversitesi bünyesindeki Rezan Has Müzesi, Osmanlı yapı kalıntısı (17. yüzyıl) ve 11. yüzyıl Bizans su sarnıcı ile geçmişi geleceğe bağlayan bir müze mekan… Müzede 2007’den bu yana özgün sergiler ve kültürel etkinlikler düzenleniyor. Rezan Has Müzesi’nde, günümüzden dokuz bin yıl öncesine ait arkeolojik eser koleksiyonu mevcut. Ayrıca müze, 2009 yılında Cibali Tütün Fabrikası’na ait belge ve objeleri de bünyesine kattı. Rezan Has Müzesi’nde bugüne dek arkeolojiden tasarıma, tarihten güncel sanata,  farklı alanlarda çok sayıda sergi gerçekleştirildi; seminerler, sempozyumlar ve eğitim programları düzenlendi.

Rezan Has Müzesi

Kadir Has Üniversitesi bünyesinde bulunan Rezan Has Müzesi

Pera Müzesi

İstanbul Avrupa Yakası’nın en güzel müzelerinden biri. Beyoğlu’nda yer alan Pera Müzesi, 2005’te açıldı. Beş katlı özel müzenin her katında, farklı dönemlerde ayrı ayrı sergiler gerçekleştiriliyor. Pera Müzesi’nde Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi” adlı ünlü eseri de sergilenmekte… Bir diğer dikkat çeken eser ise Alejandro Almanza Pereda’nın Horror Vacui (Boşluk Korkusu) eseri. Ayrıca Pera Film Gösterimi’ni de takip edebilir, beyazperdenin klasiklerini izleyebilirsiniz.

Pera-Müzesi-

Pera Müzesi

Kültürü, lezzetleri, Etna Yanardağı bir de mafyası ile ünlü! Akdeniz’in en büyük adası Sicilya” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Keşfet kategorisine geri dönebilirsiniz.

Herhangi bir şey ara