“Yeni Zelanda dünya haritasında küçücük bir yer kaplamakla beraber muazzam milli parkları, sarp sahil şeritleri, geniş kumsalları, ilkel ormanları, karla kaplı dağları, birinci sınıf sörf alanları ve hepsinden önemlisi Haka danslarından tanıdığımız Maori kültürüyle ziyaretçilerine fantastik bir macera vadeder!”

Yeni Zelanda, Māori, Avrupa, Pasifik Adası ve Asya kökenli misafirperver insanlardan oluşan, çok renkli bir ülkedir. Jeolojik olarak büyüleyici manzaralar, eşsiz bir flora ve fauna ile birleşen bu zengin kültür karışımı, Yeni Zelanda’yı keşfetmek için heyecan verici bir ülke haline getirir.

Māorilar, yaklaşık 1000 yıl önce Hawai’den kanolarla seyahat ederek Yeni Zelanda’ya ilk gelenlerdi. Hollandalı Abel Tasman, ülkeyi ilk gören Avrupalı oldu, ancak Yeni Zelanda’yı imparatorluklarının bir parçası yapan İngilizlerdi.

1840’ta İngiliz Kraliyeti ile Maori arasında Waitangi Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma Yeni Zelanda’da İngiliz hukukunun temelini attı; Yeni Zelanda’nın kurucu belgesi ve ülke tarihinin en önemli sözleşmesi olarak kabul edildi. Antlaşmanın imzalandığı bina korunarak, “Waitangi Antlaşması Toprakları” popüler bir cazibe merkezi haline geldi.

Yeni Zelanda’nın nüfus yapısı Avrupa ağırlıklı olması bakımından Arjantin’e benzer; Nüfusun %70’i Avrupa kökenli, %16,5’i yerli Māori, %15,1’i Asyalı ve %8,1’i Māori olmayan Pasifik Adalıdır.

Coğrafi olarak, nüfusun büyük çoğunluğu Kuzey Adası’nda yer alan Auckland’de yaşar. Diğer ana şehirler olan Wellington, Christchurch ve Hamilton, kalan Kivilerin ağırlıklı olarak yaşadığı yerlerdir.

Kiwilerin Memleketi Yeni Zelanda

Muhteşem buzullar, engebeli dağlar, uçsuz bucaksız ovalar, inişli çıkışlı yamaçlar, tropikal orman, volkanik plato, muhteşem kumsallara sahip kilometrelerce uzanan kıyı şeridi… Hepsi burada! Yeni Zelanda’nın film çekmek için bu kadar popüler hale gelmesine şaşmamalı.

Güneybatı Pasifik’te yer alan Yeni Zelanda, Kuzey Adası ve Güney Adası olmak üzere iki ana adadan oluşur. En meşhuru Stewart Adası olan açık denizdeki birçok küçük ada da Yeni Zelanda’ya aittir. Yeni Zelanda’daki Kuzey Adası’nın tam ortasından geçen dağ sırası omurgayı andırır; dağların her iki tarafı tarım yapmaya oldukça elverişli topraklar sunar. Kuzey Adası’nda aynı zamanda aktif bir volkanik ve termal alan olan Volkanik Plato’da bulunur.

Güney Adası’nın omurgasını da muazzam Güney Alpler oluşturur. Güney Alpler’in doğusunda, Otago ve Southland’in tarım arazileri ile geniş, düz Canterbury Ovaları bulunur.

Peki, Yeni Zelandalılar’a neden “Kiwi” denilir?

“Kiwi” adı, Yeni Zelanda’ya özgü, meraklı, küçük ama uçamayan bir kuştan gelmektedir.

Maori halkı kiwi kuşunu her zaman çok önemsemiştir. Tüyleri, sadece kabile reisleri tarafından giyilen ve “kahu kiwi’” olarak adlandırılan değerli pelerinleri yapmak için kullanılır.

1900’lerin başında karikatüristler, Yeni Zelanda’yı temsilen kiwi kuşunun resimlerini kullanmaya başlarlar. Birinci Dünya Savaşı sırasında, Yeni Zelanda askerlerine de ‘kiwi’ adı takılır. En sonunda “kiwi” terimi, bu moniker’i gururla benimseyen tüm Yeni Zelandalılara atfedilir.

Herkesin uygulayabileceği yoga hareketleri” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Keşfet kategorisine geri dönebilirsiniz.