İtalya’da bulunan Pisa Kulesi, Romanesk mimarisinin en güçlü simgelerinden biri olarak arz-ı endam eder. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu anıt, Orta Çağ mühendisliğinin en güzel örneklerinden biri olarak tarihe geçmiştir. Yerçekimine meydan okuyan kule, kendine özgü eğimi ve bağımsız beyaz çan kulesi ile dünyanın dört bir yanından turist çeker. Askeri zaferleri ve ihtişamı temsil eden ikonik Eğik Pisa Kulesi, aslında oldukça trajik bir tarihe sahip.

Pisa Kulesi Nerede?

Pisa, Kuzey İtalya’daki Toskana bölgesinde bir kenttir. 11. ila 14. yüzyıllar arasında İtalya yarımadasının en güçlü 4 deniz cumhuriyetlerinden birine ev sahipliği yapmıştır. Turistlerin uğrak yeri Eğik Pisa Kulesi, “Piazza del Duomo” adı verilen bölgede yer alır. Bu bölgedeki “Mucizeler Meydanı” da (Campo dei Miracoli), kentin en önemli meydanı olarak dikkat çeker; bölgede, Pisa Katedrali ve Pisa vaftizhanesi de bulunmaktadır.

 

Pisa Kulesi Hikayesi

Kule’nin inşaatına 1173 yılında başlandı. Başlangıçta çan kulesi olarak tasarlanan kule, 5 yıldan fazla bir süre dik durdu, ancak 1178’de, üçüncü kat tamamlanır tamamlanmaz eğilmeye başladı. Kule eğilmeye başlayınca İtalyanlar olay karşısında adeta şok oldular.

Aslında yapılan küçük bir hesap hatası, bize tam 14.500 tonluk eğimli bir kule bıraktı!  İlk olarak kulenin sekiz katından üçü inşa edildi. Mimarlar, kulenin kısa tarafında biraz daha küçük parçalar kullanmaya çalıştı; ancak katlar yükseldikçe ağırlığın artması ile birlikte yapı daha da batmaya başladı. Bu durum da kulenin eğilmesine sebep oldu. Çünkü yapının temellerinin bir tarafında yumuşak alüvyal toprak vardı. Bölgenin zayıf ve dengesiz zemini sebebiyle kule eğilmeye devam etti. Aralık 1233’ten itibaren yapılan çalışmalar ile kulenin eğimi bir nebze telafi edildi.

1272 yılında mimar Di Simone yönetimindeki mühendisler üst katları inşa etti. Amaçları üst katların bir tarafını diğerinden daha uzun yaparak eğimi telafi etmekti. Ancak bu inşaat, eğimin daha da artmasına sebebiyet verdi. Soruna bir çözüm bulunamadan inşaat projesi durduruldu. Pisa’nın; Cenova, Lucca ve Floransa ile çatışmalara girmesi sebebiyle neredeyse bir asır boyunca dokunulmayan kuleye 1372 yılında çan kulesi eklendi; altındaki toprağın zamanla oturması sebebiyle kule günümüzdeki hali ile eğik olarak kaldı.

Kompleksteki Katolik kiliselerinin karakteristik özelliklerini temsil eden kule, 4 derecelik bir eğime sahiptir. 1987 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınan Pisa Kulesi, Gotik ve Romanesk mimari tarzın birleşimi ile tasarlanmıştır.

Atatürk Orman Çiftliği’nin kuruluş hikayesi” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Keşfet kategorisine geri dönebilirsiniz.