Van, Doğu Anadolu Bölgesi’nin gözde kentlerinden biridir. Şehir Van Gölü, Van Kalesi, Akdamar Kilisesi, Muradiye Şelalesi gibi kesinlikle görmeye değer birçok turistik unsur barındırır. Üstelik, Van’a özel yiyecek ve içecekler de kenti bölgenin çekim merkezi haline getirir. Peki, Van’da ne yenir? Ne içilir? Van’ın en güzel yerleri nelerdir?

Her şeyden önce Van, Türkiye’nin yemek kültürü ile ünlü illerinden biridir. Oldukça çeşitli yöresel lezzetlere sahip kentte hayvancılığın gelişmiş olması yemek kültürüne de yansımıştır. Bunun yanında, kentin coğrafi şartları da mutfak kültürüne katkıda bulunmuştur. Van denince akla ilk olarak “Van kahvaltısı” gelir. Ama kentin kavurmalı uşgun ekşilisi, van baklavası gibi dillere destan farklı lezzetleri de bulunur. Ayrıca doğal güzellikler ve tarihi eserler açısından da zengin bir şehirdir.

Van’da Ne Yenir, Ne İçilir?

Van mutfağı, zengin bir kültüre sahip. Kahvaltısı ile meşhur kentin, kebaplarından çorbalarına, kavurmasından ciğerine kadar birçok ünlü lezzeti var.

Van'da Ne Yenir? Ne İçilir? Van'ın En Güzel Yerleri Nelerdir?

İşte Van’ın yemekleri ve içecekleri;

Van kahvaltısı: Van’a özgü bu kahvaltı otlu peynirinden yumurtaya, ev yapımı organik reçellerden sıcak menüye kadar birçok yönden Van yemek kültürünü yansıtır.

Van ciğer köftesi: Van ciğer köftesi, karaciğer ve akciğerden yapılır. Reyhan, maydanoz ve bulgurla harmanlanır. Lezzeti tarifsiz bir ara sıcaktır.

Van kurut köftesi: Küçük kavurma parçaları, bulgur, soğan, un ve ezilmiş kurut ile yapılan Van kurut köftesi, Van’ın efsane lezzetlerinden biridir.

Van tandır balığı: Van Gölü’nde yaşayan dünyaca ünlü inci kefallerinden yapılan Van tandır balığı, tandırda pişirilen bir balık yemeğidir. Van’a gelenlerin mutlaka tatmak istediği bir lezzettir.

Van borani: Kabak, kurut ve mercimek pişirilen Van borani, özel salça sosu ile servis edilir. “Peygamber yemeği” olarak da bilinir. Kente özgü bir lezzettir.

Kavurmalı uşgun ekşilisi: Van’a özgü uşgun bitkisi soğanla kavurulur, salçalı kavurma ile karıştırılınca ortaya nefis bir lezzet çıkar.

Van’ın diğer ünlü lezzetleri şöyle sıralanabilir;

  • Murtuğa
  • Gavut
  • Keledoş
  • Ekşili kavurma
  • Kete
  • Şile
  • Kürt köftesi
  • Van baklavası

Van’ın En Güzel Yerleri

Van’da gezilecek yerler hem yaz ve hem de kış turizmine önemli bir katkı sağlar. Tarihi ve turistik mekanları ile ünlü kent, “Kaleler Kenti” olarak da anılır. Van Gölü ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan yapıları ile meşhur olan Van’ın en güzel yerleri şöyledir;

Van'da Ne Yenir? Ne İçilir? Van'ın En Güzel Yerleri Nelerdir? - Van Gölü

Van Gölü: Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü Türkiye’nin en büyük gölü ünvanına sahiptir. Volkanik bir dağ olan Nemrut’un patlaması sonucu oluşan kraterde meydana gelmiştir. Deniz seviyesinden 1646 metre yüksektedir. Göl üzerinde Akdamar, Çarpanak, Kuşadası ve Adır adaları vardır.

Van'da Ne Yenir? Ne İçilir? Van'ın En Güzel Yerleri Nelerdir? - Van Kalesi

Van Kalesi: Van kültürünü temsil eden kalelerin en önemlisidir. Urartu Kralı 1. Sarduri tarafından yaptırılmıştır.
Çavuştepe Kalesi: Van merkeze 25 kilometre uzaklıktaki kale, Urartu kralı 2. Sardur tarafından yaptırılmıştır.
Hoşap Kalesi: Van’a yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta, Başkale yolu üzerinde bulunan tarihi kale, Osmanlı döneminde 1643 yılında tamamlanmıştır.

Van'da Ne Yenir? Ne İçilir? Van'ın En Güzel Yerleri Nelerdir? - Akmar Kalesi

Akdamar Kilisesi: Ermeni mimarisinin temsilcisi olan kilise, Van Gölü üzerindeki Akdamar adasının güneydoğusunda bulunur. Vasburagan Kralı 1. Gagik tarafından yaptırılmıştır. Ermenilerin 4 spritüel merkezinden biri olan kiliseye teknelerle ulaşılır.

Muradiye Şelalesi: Elli metre yükseklikteki şelale, Bendi Mahi Çayı üzerindedir. Dört mevsim bir doğa şöleni sunan şelale, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir.

Kullanılan tüm görseller van.ktb.gov.tr ve haberturk.com adresinden alınmıştır.

Rusya’nın kış bahçesi Kızıl Meydan” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Keşfet kategorisine geri dönebilirsiniz.