İzleri erken Mısır döneminden 6.000 yıl öncesine kadar dayanır. Ölümsüzlükle ilişkilendirilmiş, sayısız firavuna cenaze hediyesi olarak sunulmuştur. Aloe bitkisinin 350 alt türünden bir tanesidir. Yapraklarının rengi griden yeşile kadar değişkenlik gösterir. Tıbbi özelliklerinden dolayı tüm dünyada çok yaygın olarak kullanılır. Ülkemizde de son yılların revaçta bitkilerinden bir tanesidir. Gelin, Aloe Vera’ya daha yakında bakalım…

Aloe vera iç mekanlar için oldukça uygun olmakla beraber açık ortamda da yaşayabilen güzel bir süs bitkisidir. Etli ve sivri yaprakları uçlara doğru adeta bir kılıç kadar keskinleşir. 1 metreye kadar uzayabilen bu yaprakların ağırlığı 2 kg’ı bulur. Yaklaşık 12 sene yaşayan bitkinin çok enteresan bir özelliği vardır: Aloe vera kendisini çok hızlı iyileştirir. Bir yaprağını kestiğiniz zaman saniyeler içerisinde bir film tabakası ortaya çıkar ve yaprağın sıvı kaybetmesini engeller.

Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde dışarıda rahatlıkla yetiştirilebilen bu bitkinin bir diğer özelliği de yavaş büyümesidir. 4 yaşından itibaren, tıbbi ya da kozmetik amaçlarla en dıştaki yaprakları senede 2 veya 3 defa kesilir.
Tarihte yaraları tedavi etmek, saç dökülmesini engellemek ve hemoroidi iyileştirmek gibi tıbbi amaçlarla sıklıkla kullanılmıştır. Günümüzde de şeffaf jelinden ve sarı lateksinden faydalanılır. Şeffaf jel cilt yaraları ve hastalıkları için tercih edilirken lateks de kabızlık için müshil olarak kullanılır.

Mayo Clinic; aloe veradan elde edilen jelin, yanık ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde etkili olabileceğini ifade ederken aloe lateksin kesinlikle oral olarak kullanılmamasını önerir.

Kaynak: mayoclinic.org/drugs-supplements-aloe/art-20362267

Aloe Vera Yenir Mi

Aloe Vera Bitkisine Nasıl Bakılır? Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir?

Aloe vera sıcağa dayanıklı bir bitki olmakla beraber hava akımını sevmez. Sıfır derece ve altındaki derecelerde yaprakları zarar görür. “-4” dereceden itibaren de yaşamını yitirmeye başlar. Dışarıda aloe vera yetiştirmek isteyenlere önerimiz sıcaklığın 5 derecenin altın düşmesi halinde bitkinin kapalı ortama taşınması yönündedir.

Nemden ve ışıktan hoşlanan bu bitkinin gelişimi için güneş önemlidir. Ancak; şiddetli sıcak ve sürekli güneş ışığına maruz kalmak da aloe veraya zarar verir. Bu bakımdan yazın bol ışıklı, yarı gölge ortamlarda kışın ise aydınlık ve güneşli yerlerde muhafaza edilmesi önerilir. Evlerde güneye ve batıya bakan pencereler aloe vera yetiştirmek için en uygun yerlerdendir. Eğer bitkinin yapraklarında kahverengi ve turuncu noktalar görüyorsanız bu durum aşırı güneşi işaret eder. Eğer yapraklar dikine değil de yanlamasına büyüyorsa bu da bitkinin yetersiz güneş ışığı aldığını gösterir.

Aloe Vera Yenir Mi

Aloe Vera Bakım Önerileri

Aloe vera zengin toprak karışımlarını sever. Bahçe toprağının yanı sıra dere kumu, yaprak çürükleri bulunan toprak parçaları ve yanık çiftlik gübresi, bitki için en ideal toprak karışımını oluşturur. İlkbahardan sonbahara kadar ayda bir defa sıvı gübre verilmesi önerilir. Bahar aylarında da kompoze gübrelerin tercih edilmesi bitkinin çiçeklerini arttırır.

Bitki gölgede yetişiyorsa iki haftada veya ayda bir sulanır. Eğer iç ortam tercih ediliyorsa haftada bir ya da iki defa sulanır. Suyun bitkinin her bölgesine gelecek şekilde verilmesi önem arz eder. Kış aylarında bitkinin su ihtiyacı az olduğundan sulama miktarı azaltılır.

Kuruyan ve çürüyen yaprakların dışında aloe veraya budama yapılmaz. Kök çürüğü, pas hastalığı en sık görülen hastalıklardandır. Ayrıca kabuklu bitler ve unlu bitler olarak adlandırılan emici böcekler bitkinin köküne, sapına ve yaprağına zarar verir. Bu durumda ilaçlama yapılması önerilir.

Sokaklardan evlerimize dolan bayram: 23 Nisan” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.