Yemek yaparken ne kadar iyi niyetli olursak olalım, aslında kullanabilecek birçok şeyi “faydasız” olarak nitelendirip çöpe atıyoruz. Aynı şekilde meyve yerken de kabuklarını soyup, saplarını koparıp atıyoruz; aslında pek çok yararlı mineral ve vitamini barındıran kısımları kullanma fırsatını kaçırıyoruz. Peki, kabuk, kök, sap gibi kullanmayı düşünmediğimiz meyve ve sebze parçalarının besleyiciliğinden faydalanmanın yolları nelerdir?

1 – Muz Kabuğundan Cilt Bakım Ürünü

Muz, yedikten sonra hiç düşünmeden kabuğunu çöpe attığınız meyvelerin başında gelir. Halbuki muz kabuğunu rahatlıkla peeling lifi olarak kullanabilirsiniz. Muz kabuklarının içine toz şeker serpiştirin, vücudunuzun her tarafını hafifçe ovalayın, ardından duşta durulayın. Kısa bir süre sonra farkı göreceksiniz.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Muz Kabuğundan Cilt Bakım Ürünü

2 – Portakal ve Mandalinadan Nefis Kokular

Muz sayesinde bazı cilt bakım ürünlerine vereceğiniz tutarlardan tasarruf ettiyseniz, sıra geldi oda spreyi harcamalarınızdan kurtulmaya! Yıl içinde yediğiniz portakal ve mandalina kabuklarını kaynattıktan sonra sprey şişelerinize doldurup, harika kokular elde edebilirsiniz. Dilerseniz tarçın ya da uyumlu bir koku verecek diğer malzemeleri de karışımınıza ekleyebilirsiniz.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Portakal ve Mandalinadan Nefis Kokular

3 – Kiraz Sapının Zayıflatıcı Gücü

Kiraz sapının zayıflatıcı gücünü deneyimlemeye hazır olun. Yaz aylarınızda yediğiniz kıpkırmızı kirazların saplarını kaynatarak içerseniz, metabolizma hızınızı arttırmış ve vücudunuzdaki ödemi atmış olursunuz.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Kiraz Sapının Zayıflatıcı Gücü

4 – Elma Kabuğundan Kış Çayı

Gelelim bir diğer mükemmel çaya. Elma kabukları da demlenip içilmeyi bekliyor. Kış günlerinde dinlenirken ya da çalışırken elma kabuklarıyla lezzetli bir çay yapıp çay keyfinize farklı bir tat katabilirsiniz.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Elma Kabuğundan Kış Çayı

5 – Elma Kabuğu ve Çekirdekleriyle Elma Sirkesi

Elma sirkesinin kokusu çoğumuzun hoşuna gitmese de salatada yarattığı etki inanılmazdır. Yediğiniz elmaların kabuklarını ve çöplerini bir kenara ayırdığınız taktirde ev yapımı nefis bir elma sirkesine sahip olabilirsiniz.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Elma Kabuğu ve Çekirdekleriyle Elma Sirkesi

6 – Biraz da Kaçamak Yapalım: Limon Kabuğundan Kek Yapımı

Limon, mercimek çorbasını tamamlar, balığa sıkılıp sıkılmayacağı konusunda tartışmalar çıkartır, salatalarda ve çaylarda da suyu bolca kullanılır. Kabukları ise bugünden sonra artık çöpe değil buzdolabına gidiyor. Kullandığınız limonların kabuklarını rendeleyerek buzdolabında bekletebilir, kek yapacağınız zamanlarda harika bir limon aroması elde edebilirsiniz.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? -Limon Kabuğundan Kek Yapımı

7 – Narenciyeli Zeytinyağı

Zeytinyağı özellikle Ege ve Akdeniz mutfaklarının vazgeçilmezi. Tükettiğiniz portakal, mandalina, greyfurt gibi meyvelerin kabuklarının üzerine zeytinyağı koyarak kavanoz içerisinde beklettiğiniz taktirde hoş aromalı bir yağ elde edebilir, yemekleriniz için size özel formüller yaratabilirsiniz.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Narenciyeli Zeytinyağı

8 – Karpuz Kabuğu Turşusu

Evde yediğimiz kuru fasulyeden dışarıda yediğimiz dönere, öğlen çayı için yaptığımız kısıra kadar pek çok yiyeceğin yanında tükettiğimiz turşulara bir yenisi daha eklendi: Karpuz kabuğu turşusu. Oldukça lezzetli olan bu turşu, yemek sofralarınıza renk katacak.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Karpuz Kabuğu Turşusu

9 – Patates Kabuğundan Göz Maskesi

Yemek yaparken patatesi soyar ve kabuklarını hiç düşünmeden çöpe atarız. Oysa ayıracağınız patates kabuklarını göz çevrenizde bekletirseniz gözünüzdeki şişliklerin ve göz altı torbalarının ortadan kaybolduğunu fark edeceksiniz.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Patates Kabuğundan Göz Maskesi

10 – Avokadonun Nemlendirici Gücü

Salatasıyla büyüleyen avokadonun kabuğu, tam bir el-yüz kremi haline gelebilir. Oldukça yağlı bir dokusu olan avokadonun kabukları da bu yağdan izler taşır ve cildinizi nemlendirmeniz için birebirdir.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Avokadonun Nemlendirici Gücü

11 – Portakal ve Greyfurttan Cilt Toniği

Muz kabuğu gibi, portakal ve greyfurttan da cildiniz için yararlanabilirsiniz. Kabukları yüzünüzün her yerine güzelce sürün ve ardından ılık suyla cildinizi kurulayın. Cilt toniklerine para ödemektense, doğal yöntemlerle cildinizi tertemiz tutun.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Portakal ve Greyfurttan Cilt Toniği

12 – Sebze ve Meyve Kabuklarından Gübre Yapımı

Evinizde ya da bahçenizde kendi sebze-meyvelerinizi yetiştiriyorsanız, bu sebze ve meyvelerin kabuklarından yeniden doğmalarını sağlayabilirsiniz. Sebze ve meyveleri içeren kabuk artıklarını toprağınıza karıştırın ki bitkileriniz doyasıya beslensinler ve harika ürünler versinler.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Sebze ve Meyve Kabuklarından Gübre Yapımı

13 – Patatesli Saç Bakımı

Patates kabuklarınızı çöpe değil, tencereye atın. Kabukları güzelce kaynattıktan sonra bu su ile saçlarınızı yıkadığınız taktirde, kepeğe ve saç dökülmesine elveda demeniz mümkün.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Patatesli Saç Bakımı

14 – Meyve Çekirdeklerinden Doğaya Bağış

Özellikle TEMA Vakfı, bu konuda uyarıyor. Meyve çekirdekleri içlerinde bambaşka dünyaları barındırıyorlar. Çekirdekleri çöpe değil, toprağa ayırın.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Meyve Çekirdeklerinden Doğaya Bağış

15 – Yemeklerinizin Lezzetine Lezzet Katacak Sebze Suyu

Sebzelerin iç kısımları yemekler için ayrılırken, kalan kısmı çöpe gider. En iyi ihtimalle evde kendi sebze-meyvelerini yetiştiren kişiler, topraklarına can olsun diye gübre haline dönüştürürler. Peki, size bu kabukları yemeklerinizde kullanabileceğinizi söylesek? Artan her türlü sebze kabuklarını suda kaynatarak, daha sonra yemeklerinizde kullanmak ve mükemmel menüler elde etmek üzere buzdolabınızda saklayabilirsiniz.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Yemeklerinizin Lezzetine Lezzet Katacak Sebze Suyu

16 – Sebze Artıklarından Köfteye

Sebze artıklarını yemeklerimizin suyuna karıştırabileceğiniz gibi, doğrudan da kullanabilirsiniz. Farklı sebzelerin kabuklarını biraz bayat ekmek kırıntısıyla karıştırıp fırınladığınızda, karşınıza mükemmel köfteler çıkacağına şahit olacaksınız.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Sebze Artıklarından Köfteye

17 – Limon Kabuklarından Baharat Yapımı

Limon kabuklarıyla yapabileceğiniz şeyler sınırsız. Kullandığınız limonların kabuklarını rendeleyerek, kuru çekilmiş biberin içine katın. Böylece et, balık, tavuk, köfte hatta sebze yemeklerinizde, mükemmel tatlar elde edebilirsiniz.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Limon Kabuklarından Baharat Yapımı

18 – Limon Kabuğuyla Pırıl Pırıl Tencereler

Annelerimizin zaman zaman tencere ya da çaydanlıkların içinde limon tuzu kaynattıklarını görürüz. Sonuç ise inanılmazdır. Aynı parlaklığı kullandığınız limonların kabuklarıyla da elde edebilirsiniz. Limon kabuğunun iç kısmıyla mutfak eşyalarınızı bir güzel çitileyin, elde edeceğiniz parlaklığa şaşıracaksınız. Ancak mermer gibi yüzeyler için kullanacaksınız, limonun aşındırıcı etkisini unutmayın!

19 – Patates Kızartması Yerini Patates Kabuğu Cipsine Bırakacak!

Patatesin içi gibi dışı da oldukça leziz. Güzelce yıkadığınız patates kabuklarını baharatlayıp tuzlayarak yağda ya da fırında pişirdiğiniz taktirde harika patates cipsleri elde edebilirsiniz.

Artık Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Kullanılır? - Patates Kızartması Yerini Patates Kabuğu Cipsine Bırakacak

20 – Nar Kabuğundan Tasarım Kumaşlar

Nar lekesi, bir bulaştı mı daha da çıkmaz. Peki nefis narları yedikten sonra, kabuklarıyla tişörtlerinize kendi tarzınızı yansıtabileceğinizi söylesek? Bunun için tek ihtiyacınız hayal gücü!

Demir eksikliği olanlara beslenme tavsiyeleri” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.