Kasırga, çok şiddetli ve büyük çaplı, saatte 75 milden fazla hızla dönerek esen, tropik bir rüzgârdır. Genellikle tropikal iklimlerde görülen bu olay sonucunda ağır hasarlar meydana gelir ve ilginç hava görüntüleri ortaya çıkar.

Bir zamanlar yalnızca tahmin edilen ya da kısmen görüntülenen kasırgalarla oluşan hava olayları zinciri, gelişen ve değişen teknoloji sayesinde tamamen görüntülenebilir hale geldi. NASA Uzay Ajansı’nın yaklaşık 22 bin mil yüksekliğindeki istasyonu, kasırgalar ya da diğer adı ile “tropikal siklonları” incelemek için gökyüzünde bekliyor. Bu görüntüler sayesinde ulaşabildiğimiz, geçmişten günümüze yaşanan şiddetli kasırgalara bir göz atalım.

Düzgün şekilde görüntülenen ilk kasırga 25-28 Temmuz 1943 yılında meydana gelmiş ve “sürpriz kasırga” olarak adlandırılmıştı. Birinci kategoride yer alan bu tropikal siklon olayı, Teksas kıyılarında meydana gelmişti. Her ne kadar eldeki görüntüler bir uydudan çekilmedeyse de yaşanan olaylar NASA’nın gökyüzündeki önemini vurguluyor. 1943’te hava durumu uydusu yoktu ve Meksika Körfezi’ni işgal eden Alman U-botları nedeniyle gemilerin radyo sinyalleri susturulmuştu; kısaca çok az uyarı vardı ve sonuç maalesef çok kötüydü…

Güney Florida’da etkileri görülen “Andrew Kasırgası”, 25 Ağustos 1992 yılında gerçekleşmiş ve NASA’nın GOES-7 uydusu sayesinde görüntülenmişti. Bu kasırga, 1990 yıllarında yaşanan ve 5. Kategoride yer alan fırtınalardan sadece bir tanesiydi.

Kasırgaların Uzaydan Görüntüleri2003 Atlantik kasırgalarının en ölümcülü, en yıkıcısı ve en güçlüsü Kuzey Carolina’daki “Isabel Kasırgasıydı”. Yoğun rüzgârın etkisiyle oluşan halka, yaklaşık 100 km genişliğindeydi. Bu rakam olayın büyüklüğünü fazlasıyla kanıtlar nitelikte…

NASA’nın SeaWifS adlı uydusunun kaydettiği, 1 Eylül 2004 yılında Bahamaları etkisi altına alan “Frances Kasırgası” ise dördüncü kategoriydi. Ardından farklı bir kasırga oluştu; henüz Frances Kasırgasının etkileri sürerken, Florida halkının “Jeanne Kasırgası”ndan kaçmak için ise fazla vakti yoktu. 13-27 Eylül günlerinde etkinliğini sürdüren bu doğal afette rüzgâr hızı saatte 200 km’yi bulmuştu.

Güçlü ve uzun ömürlü olarak betimlenen “Ivan Kasırgası” da 2-24 Eylül 2004 tarihleri arasında yaşanmıştı. Uzun süre etkisini kaybetmeyen bu kasırga sadece Florida’da 23 kasırganın daha meydana gelmesine sebebiyet vermişti.

16 Temmuz 2005’te Meksika Körfezinde dönmeye başlayan “Emily Kasırgası”, temmuz ayında oluşmuş ve bilinen en güçlü Atlantik kasırgası olarak kalmıştı. Yıllar geçse de etkisini kolayca yitirmeyen “Katrina Kasırgasının etkileri”, New Orleans ve diğer Körfez kıyılarında yaşanmıştı. Ekolojik, ekonomik ve manevi anlamda verdiği zarar bugün bile konuşulmaktadır. 23-30 Ağustos 2005 sürecinde yaşanan bu olay, ABD halkı için en yıkıcı kasırga olarak akıllarda kalmıştır.

“Ophelia Kasırgası” 100 milden fazla genişlikteydi. 6 ile 17 Eylül 2005 tarihlerinde yaşanan bu hava olayı Amerika kıyılarında yaklaşık 70 milyon dolarlık hasar bırakmıştı.

Atlantik’te şimdiye kadar kaydedilen en yoğun tropikal siklon, 15-26 Ekim 2005 yılında görülen “Wilma Kasırgası’ydı”. Bu kasırganın kategorisi 5 idi; rüzgârın hızı ise tam 280 km’yi geçiyordu.

Atlantik kasırga sezonu 2009 yılında, diğer yıllara nazaran daha sakin geçmiş ve “Bill Kasırgası” da birkaç haftadan sonra etkisini hafifletmişti.

“Kasırga Irene”, Amerika’nın doğusu ve Karayipler’de 2011 yılında görüldü; pek çok sel meydana getirdi. 2017’de yaşanan “Harvey Kasırgası” ise 2005’teki “Wilma Kasırgası’ndan bu yana Amerika’da karaya inen ilk kasırga olmuştu. Houston, Teksas ve Harvey bölgelerinde ciddi sellere sebebiyet vermişti.

Son olarak 3 Eylül 2019’da Bahamalar’da ortaya çıkan “Dorian Kasırgası”, en az beş kişinin ölümüne, çeşitli sel felaketlerine ve geniş çapta hasara neden olmuştu.

Kullanılan tüm görseller ntv.com.tr adresinden alınmıştır.

En güzel çinekop tarifleri” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.