Eyfel Kulesi (La Tour Eiffel), Fransız Devrimi’nin 100. yıl kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Expo 1889 Paris Fuarı’nın giriş kapısı olarak inşa edilen ikonik bir yapı. Eyfel Kulesi’nin tarihi, Fransa ve dünya tarihi açısından önemi…

New York’taki Chrysler Building (Chrysler Binası) inşa edilmeden önce “Dünyanın En Uzun Yapısı”ydı. 40 yıl boyunca da böyle kaldı. Eyfel Kulesi (La Tour Eiffel), dünyanın en ikonik yapılarından. Bugüne kadar 250 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği tahmin edilen Paris’in simgesi Eyfel Kulesi (La Tour Eiffel), kentin merkezi sayılabilecek Champ de Mars bölgesinde yükseliyor. Burası halka açık, yemyeşil, büyük bir alan…

Fransız Devrimi’nin 100’üncü Yılı İçin

26 Ocak 1887-31 Mart 1889 tarihleri arasında inşa edilen Eyfel Kulesi’nin (La Tour Eiffel), yüksekliği 324.8 metre, ağırlığı 10 bin 100 ton. Demir Kule’nin tasarımcısı, Gustave Eiffel; mimarı Stephen Sauvestre. Açılışından beş ay sonra yapım masraflarını çıkartsa da o yıllara göre hayli pahalı bir yapı: 8 milyon Frank! 1665 basamaktan oluşan, 300 metre yüksekliğindeki Eyfel Kulesi (La Tour Eiffel), Fransız Devrimi’nin 100’üncü yılını kutlamak amacıyla Paris Fuarı’nın giriş kapısı olarak planlanmış. Bu özel yapı için de bir yarışma başlatılmış. 100’den fazla proje katılmış ve yarışmayı Mimar Alexandre-Gustave Eiffel kazanmış. Kulenin tasarımcısı olarak Gustave Eiffel’in adı geçse de proje tasarımının büyük bölümü, asistanı Maurice Koechlin’in imzasını taşıyor. Projeyi gerçekleştiren mimarın da Stephen Sauvestre olduğunun altını çizelim.

Fransa’nın, Paris’in simgesi kabul edilen Eyfel Kulesi’nin açılış tarihi 31 Mart 1889. Ancak açıldıktan sonra inşaatına 20 yıl daha devam edilmiş; Eyfel Kulesi için üç bin işçi aylarca ter dökmüş. Sonunda 18 bin 38 adet demir parça, 2 buçuk milyon perçinle bir araya getirilmiş; üstelik yapımında bir can kaybı bile yaşanmamış.

Görkemli Eyfel Kulesi'ne alttan bir bakış

Görkemli Eyfel Kulesi’ne alttan bir bakış

Eyfel Kulesi’nin Yapımında 7 bin 300 Ton Çelik Harcandı

Eyfel Kulesi’nin yapımında 7 bin 300 ton çelik harcanırken paslanmaması için de her yedi yılda bir 60 ton boya kullanılarak kulenin ilk günkü gibi olması için çaba gösteriliyor. Kulede 80 km’lik elektrik kablosu mevcut! Eyfel Kulesi’nin demirleri yoğun güneş altında genleşirken soğuk havalarda da büzülüyor (20 santim kadar bir değişim). Demir Kule o kadar büyük ki bu genleşme fark edilmiyor bile…

Metal endüstrisinin bu anıtsal eserine hayran olanlar çok ama onu sevmeyenler de az değil! 1888 Dünya Fuarı bittikten 20 yıl sonra kaldırılması bile düşünülmüş, hatta Fransızlar, bu çelikten kuleye “Paris’i estetik açıdan çirkinleştirdiği” gerekçesiyle karşı çıkmış! Daha sonraki yıllarda ise Fransızlar, Eyfel’i benimsemiş ve yıkılması fikrinden de vazgeçilmiş. I. Dünya Savaşı’nda Fransız orduları için önemli bir haberleşme aracı olmuş, radyo frekanslarını engellediği için de Alman ordusunu durdurmada etkin bir rol üstlenmiş. Fransız ordusu, I. Dünya Savaşı sırasında Eyfel Kulesi sayesinde okyanustaki gemilerle kablosuz olarak iletişim kurmuş. Günümüzde Eyfel Kulesi, radyo ve televizyon sinyallerini yayınlayan pek çok antene de ev sahipliği yapıyor (Bu nedenle de yüksekliği 324 metreye ulaşıyor).

En İyi Manzara Üçüncü Katta

Paris’in merkezindeki Champ-de-Mars’ta, Seine Nehri kıyılarında yer alan “Eyfel Kulesi”nin üçüncü katında bir meteoroloji istasyonu kurulmuş; bilim insanlarına çalışmalarını kulede gerçekleştirmeleri de için çağrı yapılmış. 1909’da aerodinamik yapıları test etmek üzere bir aerodinamik laboratuvarı hayata geçirilmiş; kablosuz telgraf vericisi olarak da kullanılmış ve hala da birçok önemli markanın reklam alanı. Kule, toplamda ise üç katlı. Birinci ve ikinci katlarda kafe ve restoranlar yer alıyor; en iyi manzara ise üçüncü katta. Eyfel Kulesi’nin asansörleri de dünyadaki en egzotik, sıradışı asansörlerden!

Eyfel Kulesi’nin yapılmasına vesile olan Dünya Fuarı, “6 Mayıs 1889” tarihinde gerçekleştiği için  her yıl 6 Mayıs, Eyfel Kulesi Günü olarak kutlanır. Eyfel Kulesi (La Tour Eiffel), terör saldırılarına karşı Fransız komando birlikleri tarafından da korunmakta… 2015’teki terör saldırılarının ardından Eyfel Kulesi, terör tehdidine karşı kurşun geçirmez camlarla çevrili.

Kitap yazmaya nasıl başlanır? İşte püf noktaları” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.