Günümüzde öyle bir hız çemberi içinde yaşıyoruz ki beslenme şeklimiz de bu yoğunluktan nasibini alıyor. Fast Food beslenme şekli her ne kadar hızlı ve pratik olsa da sağlığımızı olumsuz yönden etkiliyor. Elbette özel bir sağlık sorunu yoksa gereğinden fazla katı olup fast food’u tamamen hayatımızdan çıkartmaktan bahsetmiyoruz ama yine de sağlıklı bir beslenme alışkanlığı içerisinde ne kadar yer alması gerektiğini bilmekte fayda var.

Kuzey Amerikalı Beslenme Uzmanı Christy Brissette, önerdiği 80:20 kuralıyla (%80 sağlıklı beslenip %20 hayatın keyfine varıp ufak kaçamaklar yapmak) fast food’un azıcık da olsa hayatımızda yer alabileceğini söylüyor. Kıssadan hisse “Çoğu zarar, azı karar” atasözü doğruluğunu fast food konusunda da bir kez daha gösteriyor. Peki, eğer fast food ürünlerini hayatımızda yoğun olarak tüketmeye devam edersek neler olur?

  • Çabuk acıktırır

Kalori açısından zengin, besin değeri açısından fakir olan fast food tarzı yiyecekler sizi o an tıka basa yemek yemiş gibi hissettirse de aslında çok çabuk acıkmanızı sağlar. Uzman Diyetisyen Amy Shapiro da fast food yenildiği zaman midenin, geçici bir besleme sağlayan, kalorisi yüksek boş yiyeceklerle dolduğunu ve bu sebepten dolayı da tatminsizlik yaşandığını söylüyor.

  • Kalp rahatsızlıkları riski artar

Fast food’da bulunan yağlar, oda sıcaklığında katılığını korumaya devam eden doymuş yağ asitlerinden oluşur. Sıklıkla tüketildiği taktirde kolesterol seviyesini yükseltebilen dolayısıyla kalp rahatsızlıklarına da davetiye çıkaran bu yağlar genellikle fast food zincirlerinde piyasaya sunulan ürünlerin olmazsa olmazıdır.

  • Hafıza ve öğrenme problemleri başlıyor

Fast food ağırlıklı beslenme şekilleri, hafızayı ve öğrenmeyi güçlendiren beyin türevli nörotrofik faktörlerin yani BDNF’in çalışma hızını yavaşlatabiliyor. 2011 yılında Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayımlanmış olan bir çalışma da bunu kanıtlar nitelikte. Çalışma süresince 5 gün sürekli fast food yiyen sağlıklı kişiler üzerinde uygulanan bilişsel testlerin sonucunda hız, dikkat ve duygu durum performanslarında gözle görülür bir düşüş saptanmış.

Fast Food’un Olumsuz Etkileri

  • Kabızlık sorunu ortaya çıkabilir

Lifli besinler sindirim sistemimiz üzerinde oldukça önemli bir role sahiptir. Lifli yiyecekler, sindirim mekanizmasının düzgün bir şekilde çalışmasını, atıkların vücuttan çıkmasını sağlar. Ancak maalesef fast food türevi yiyeceklerde lif bulunmaz.

  • Cildiniz bozulabilir

Yediklerimizin cildimiz üzerinde etkisi olabileceğini hepimiz biliriz ama hangi yiyeceğin gerçekten zarar verdiğini biliyor muyuz? Eskiden sivilcelerin tek suçlusu çikolata ve yağlı yemekler olarak bilinirdi. Ancak dünyanın en bilinen tıp kurumlarının başında gelen Mayo Clinic, karbonhidratların da cildin sıkı düşmanları arasında yer aldığını söylüyor. Mayo Clinic uzmanlarına göre karbonhidrat açısından zengin olan besinlerin kan şekerini yükseltmesi sonucunda sivilcelenmeler oluşabiliyormuş.

  • Endişe seviyeniz yükselebilir

Omega-3 yağ asitleri endişeler ve anlık anksiyeteler için oldukça faydalıdır. Fast food grubuna giren yiyecekler ise maalesef Omega-3 fakiridir. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi yüksek karbonhidrat tüketiminden dolayı düşen kan şekeriniz de tedirginlik, kafa karışıklığı ve yorgunluk yaşamanızı sağlar.

Evde kolayca yapabileceğiniz spor aktiviteleri” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da İyi Yaşa kategorisine geri dönebilirsiniz.