fbpx

Dünyada İnsan Eliyle Yapılan En Büyük Eser: Çin Seddi

İnsan eliyle yapılmış dünyanın en büyük savunma duvarı olarak kabul edilen Çin Seddi, Çin uygarlığının en önemli simgelerinden. Uzunluğundan tarihine, 10 maddede Çin Seddi…

Yaklaşık 500 yıl önce Çin’in kuzeybatısı boyunca inşa edilmiş , kilometrelerce süren,  insan eliyle yapılmış dünyanın en büyük duvar ve tahkimat serisi… Çin uygarlığının bu önemli simgesini 10 maddede özetledik. Çin Seddi kaç km? Çin Seddi neden yapıldı? Çin Seddi nasıl korunuyor? İşte tüm bu soruların yanıtları…

1. Çin Seddi kaç km? Çin Seddi’nin uzunluğu? Çin Seddi, 21 bin 196 km. Yalnız 2012 yılında Çin Seddi’nin daha önce 8.850 km olarak açıklanan uzunluğu, devlet tarafından yapılan son ölçümlerden sonra 21 bin 196 kilometreye çıkartıldı.

2. Dünyanın en uzun savunma duvarı olan Çin Seddi, Çin’in kuzeybatısı boyunca uzanır.  Kalıntıları Po Hay körfezinde deniz kıyısında başlar, Pekin’in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho Nehri’ni ikiye bölerek güneybatıya ulaşır. Çin Seddi, Gobi Çölü’nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.

3. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındı. Avrupa, 17. yüzyılın başlarında, Portekizli Kaşif Bento de Gois sayesinde Çin Seddi ile tanıştı. Dünyada insan eliyle inşa edilmiş en büyük ve en ihtişamlı yapı olan Çin Seddi, 7 Temmuz 2007 tarihinde Dünyanın Yeni Yedi Harikası listesine de girse de oy kullananların şahsi görüşünü belirttiği gerekçesiyle UNESCO tarafından benimsenmedi.

4. Çin Seddi’nin yüksekliği 4 metre ile 10 metre arasında değişirken en geniş yeri, 9.1 metre. Taban kalınlığı 7 metre; üst kalınlığı 6 metre. Çin Seddi’nin yüksekliği ve genişliği yerine göre değişmekte… En yüksek noktası, Pekin taraflarındaki Heita Dağı üzerinde.

Dünyada İnsan EliyleYapılan En Büyük Eser Çin Seddi

DÜNYANIN EN UZUN SAVUNMA DUVARI ÇİN SEDDİ

5. Çin Seddi neden yapılmıştır? Resmi kaynaklara göre Çin Seddi; Çin’i ilk yöneten Qin Hanedanlığı İmparatoru Qin Şhi Huang tarafından M.Ö. III. yüzyılda (M.Ö. 220), sınırlarını Moğol, Hun saldırıları ve Avrasya bozkırlarındaki göçebelerden gelen saldırılara karşı korumak amacıyla inşa ettirildi. Çin Seddi’nin en iyi korunmuş hattı, Ming Hanedanlığı döneminde 14. ve 17. yüzyıllarda inşa edildi. Bazı tarihçilere göre ise Çin Seddi’nin inşa edilmesinin asıl amacı; kuzeyden gelen Türk akınlarını önlemekti.

6. Çin Seddi’nin yapımında daha çok taş kullanılmıştır. Bir milyon insanın çalıştığı da söylenmekte…

7. Ming Hanedanlığı döneminde yani 15. yüzyılda Pekin, bir Moğol şehriydi. Pekin, 1421’de Çin’in başkenti oldu. Bu dönemde köprüler, saraylar, tapınaklar inşa edildi; Çin Seddi’nin hat boyu da genişletildi.

8. Çin mitolojisinin önemli kahramanlarından ejderhanın bıraktığı izler takip edilerek duvarların örüldüğü de efsanelerden biri. Çöller, dağlar, otlaklar, yaylalar boyunca adeta büyük bir ejderha gibi şekillendirilen Çin Seddi tarihi boyunca yüzlerce savaşa tanıklık etti. Surların görüğü son savaş ise 1938 yılındaki Çin-Japon Savaşı…

9. Çin Seddi bugün büyük Çin İmparatorluğu’nun en büyük simgesi konumunda. 18. ve 20. yüzyıllarda Batı’ya karşı psikolojik bir bariyer olarak da kullanılan Çin Seddi’nin, erozyon ve insanların yaptığı tahribat sonucu yaklaşık 2 bin kilometrelik alanının ortadan kaybolduğu; yenileme çalışmalarının da devam ettiği biliniyor. Çin Seddi’ni koruyucu yasalar da mevcut. Koruma ve bakım için fonlar da oluşturuluyor. Çin Seddi’nden “hatıra için” bir tuğla almanın bile büyük cezası var! Sakın denemeyin!

10. Çin Seddi’ni ziyaret etmek isteyenler için birkaç uyarı:

  • Kötü bir havada ziyaret etmeyin. Hava durumunu önceden kontrol edin. İdeal dönem, bahar ayları…
  • Uzun bir yürüyüş olacak, özellikle ayakkabılarınız rahat olmalı.
  • Tekerlekli sandalye hizmeti de veriliyor, ayrıca engelli dostu teleferikler de var.
  • Mutlaka bir rehber ya da arkadaş grubu ile seyahat edin.
  • Fotoğraf çekerken durduğunuz yerin sağlam olmasına dikkat edin. Taş, kaya ve tuğlalar gevşemiş olabilir.

Siz hala Zeugma Mozaik Müzesi’ni gezmediniz mi?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Keşfet kategorisine geri dönebilirsiniz.

Herhangi bir şey ara