Gezegenimizin yüzeyinin %70’ini oluşturan okyanuslar, gezegenimizin ve içinde yaşayanların sağlığında çok önemli bir rol oynamaktadır. Ne yazık ki, denizlerimizin kirliliği ise bir gerçektir. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi‘ne göre, her yıl okyanuslarımıza milyarlarca kilo çöp ve diğer kirleticiler giriyor.

Bunun etkileri geniş kapsamlıdır. Bu yazımızda, okyanus kirliliğinin çeşitli nedenlerine, etkilerine ve bununla mücadele etmek için atabileceğimiz adımlara daha yakından bakacağız.

Okyanus KirliliğiOkyanus Kirliliğinin Nedenleri Nelerdir?

Okyanus kirliliğinin birçok nedeni vardır. Tüm gerçekler arasında sabit olan şey ise: okyanuslarımızdaki kirliliğin çoğunun karada başlıyor ve insanlardan kaynaklanıyor olmasıdır. Deniz kirliliğinin başlıca nedenlerinden bazıları ise şunlardır:

Kasıtlı tahliye

Dünyanın bazı bölgelerindeki üretim tesisleri, cıva da dahil olmak üzere okyanusa zehirli atık salıyor. Kasıtlı olarak denize salınırken, kanalizasyon da plastik ürünlerin yanı sıra okyanus kirliliğine de katkıda bulunur.

Petrol sızıntıları

Gemiler, özellikle ham petrol sızıntıları meydana geldiğinde, okyanus kirliliğine büyük katkıda bulunur. Ham petrol okyanusta yıllarca kalır ve temizlenmesi oldukça zordur.

Çöp atmak

Rüzgarın okyanusa taşıdığı nesneleri ifade eden atmosfer kirliliği büyük bir sorundur. Plastik poşetler ve strafor kaplar gibi maddeler suda kalır ve parçalanmazlar.

Okyanus Kirliliğinin Etkileri Nelerdir?

Okyanus kirliliğinin insanları olduğu kadar deniz yaşamını da doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen birçok sonucu vardır. Okyanus kirliliğinin en yaygın etkilerinden bazıları şunlardır:

Deniz canlıları için zararlı

Deniz canlıları, okyanus kirliliğinin yaygın kurbanlarıdır. Örneğin petrol sızıntıları, solungaçlarına nüfuz ederek deniz hayvanlarını tuzağa düşürecek ve boğacaktır. Ham petrol tarafından öldürülmeyen hayvanlar kansere, davranış değişikliklerine maruz kalabilir ve çoğalamaz hale gelebilir.

Deniz hayvanları da küçük plastik döküntüleri yiyecek sanır veya plastik torbalara ve atılan balık ağlarına dolanır veya boğulur. Bu canlılar arasında yunuslar, balıklar, köpekbalıkları, kaplumbağalar, deniz kuşları ve yengeçler bulunur.

Deniz suyundaki oksijenin tükenmesi

Okyanustaki fazla kalıntı yıllar içinde yavaş yavaş çözündüğünden, bunu yapmak için oksijen kullanır ve bu da okyanustaki daha az oksijen ile sonuçlanır. Okyanustaki düşük oksijen seviyeleri, penguenler, yunuslar, balinalar ve köpekbalıkları gibi okyanus canlılarının ölümüne yol açar. Deniz suyundaki fazla nitrojen ve fosfor da oksijenin tükenmesine neden olur.

İnsan sağlığını tehdit eder

Okyanustaki kirleticiler insanlara bir şekilde geri döner. Küçük organizmalar toksinleri yutar ve çoğu sonunda yediğimiz deniz ürünleri olan daha büyük yırtıcılar tarafından yenir. Kirlenmiş hayvanlardaki toksinler insan dokusunda biriktiğinde, uzun süreli sağlık sorunlarına, kansere ve doğum kusurlarına yol açabilir.

Okyanus Kirliliği Çözümleri Nelerdir?Okyanus Kirliliği

Okyanus kirliliğinin uzun vadeli, feci etkileri göz önüne alındığında, denizlerimizi kirletmekten kaçınmak için yapabileceğimiz her şey iyi bir fikirdir. İşte büyük bir fark yaratabilecek bazı okyanus kirliliği çözümleri şunlar olabilir:

Kimyasal gübre kullanımını azaltın

Aşırı kimyasal gübre sonunda okyanuslara girer. Besin bakımından daha düşük olma eğiliminde olan organik gübreleri seçin ve bunları önerildiği kadar kullanın.

Yeniden kullanılabilir şişeler ve mutfak eşyaları tercih edin

Kullanılıp atılan plastik şişeler ve pipetler de dahil olmak üzere mutfak eşyaları, büyük okyanus kirleticileridir. Deniz yaşamına yönelik tehdide katkıda bulunmak yerine, yeniden kullanılabilir şişeleri ve kapları tercih edin.

Plastikleri ve çöpleri uygun şekilde atın

Okyanus kirliliğini azaltmanın en basit yollarından biri, plastikleri ve diğer geri dönüştürülebilir malzemeleri okyanusa karışmamaları için uygun şekilde atmaktır. Plajlar ve parklar gibi dış mekanlarda, çöpleri güvenli bir kapta toplayın.

Müzik Ruha İyi Gelir mi?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Önemse kategorisine geri dönebilirsiniz.